Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

IZOBRAŽEVANJE PROSTOVOLJCEV IZ PROGRAMA ''STAREJŠI ZA STAREJŠE''

Prostovoljke in prostovoljci iz društev upokojencev Litija, Šmartno in Gabrovka smo se zbrali dne, 16.9.2021 na rednem letnem izobraževanju v Gostilni pri Rozi  na Jelši. Predavanja se je udeležilo 23 prostovoljcev in prostovoljk. Predavala je g. Danica Kurent, mag. soc. dela, na temo »PRILOŽNOSTI ZA NEGOVANJE MEDSEBOJNIH ODNOSOV V ČASU PANDEMIJE«.

V svojem izvajanju se je dotaknila predvsem posledic ukrepov socialne izolacije, katera je najbolj prizadela starejšo populacijo. Opaženi so poslabšani odnosi med generacijami v družinah, stiske svojcev, ki se srečujejo s težavami demence pri svojcih. Starejši si po navadi želijo stikov z drugimi, vendar ne vedo kako jih vzpostaviti in prav tu je potrebna pomoč prostovoljk in prostovoljcev, ki postanejo del njihove socialne mreže in pripomorejo k vključevanju.

Pomembno je, da z vsakim posameznikom vedno znova odkrivamo, kakšne odnose in socialne stike sploh ima starejši človek, na koga se lahko zanese, kdo mu lahko pomaga in kako.

Prostovoljci se v trenutnih razmerah srečujemo pred izzivi:

-          kako ob priporočenih ukrepih dostopati do uporabnikov,

-          kakšne nove oblike razvijati, da bomo ohranjali stike z uporabniki,

-          kako prepoznavati, odkrivati njihove potrebe in

-          kako ublažiti posledice socialne izoliranosti.

Vsi udeleženci v programu »Starejši za starejše« želimo takšno družbeno okolje, ki omogoča vsem dostojno in kvalitetno življenje.

Nada Pintar

Oglejte si tudi