Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Filmski festival ZOOM

V Pionirskem domu med 20. in 22. marcem 2019 poteka 13. festival ZOOM, mednarodni filmski festival za otroke in mladino.

Priložnosti za umetniško udejstvovanje mladim v Sloveniji zadnje čase ne manjka. Toda filmski festival Zoom v trenutni poplavi mladinskih kulturnih prireditev izstopa. Ne le, ker nas letos čaka že trinajsta izvedba, pač pa ker je bil aprila 2006, davno pred eksplozijo mladinskih festivalov, Zoom eden prvih resnih filmskih dogodkov, posvečenih izključno otrokom in mladostnikom, v našem prostoru.

Izjemen pomen festivala

Živahna preteklost iz leta v leto obsežnejšega Zooma je pomembna iz dveh razlogov: vodstvena ekipa je skozi desetletje delovanja spremljala strokovne smernice, hkrati pa je festival, kot živa, dinamična celota, ostal odprt spremembam, popravkom in nenehnim izboljšavam. Od skromnih začetkov v Festivalni dvorani se je tridnevni dogodek kmalu nadgradil v smeri izobraževanja, saj že nekaj let sočasno s projekcijami potekajo številne režijske, scenaristične, animacijske ter igralske delavnice. Po predlanski razširitvi na globalno raven, s čimer so organizatorji odprli vrata ustvarjalcem z vsega sveta, pa je Zoom eksplodiral tako v obsegu, kot v mednarodni prepoznavnosti. Na letošnji festival smo prejeli več kot 500 prijav iz 69 držav, kar dokazuje, da je filmski festival Pionirskega doma – centra za kulturo mladih postal ena od pomembnejših platform otroške in mladinske umetnosti v srednjeevropski ter balkanski regiji.

ZOOM podira rekorde

Tokrat bo Zoom, kot že skorajda vsakič, še pred začetkom podrl rekord. S 83 domačimi in 418 tujimi prijavami se obiskovalcem ponovno obeta neulovljivo bogat program, sestavljen iz več popoldanskih projekcij. Osnovnošolski režiserji, v kategoriji do 15. leta starosti, se bodo s svojimi stvaritvami predstavili v sredo, 20. marca, srednješolci in mladinci, tisti do 19. leta, pa v četrtek, 21. marca; filmom bodo sledili pogovori med ustvarjalci in posameznimi člani žirije. To tričlansko zasedbo letos sestavljajo Pia Zemljič, filmska in televizijska igralka, režiser Darko Štante, avtor lanske mladinske uspešnice Posledice, in animatorka Špela Čadež, redna gostja prestižnih svetovnih festivalov ter med drugim avtorica kratke mojstrovine Nočna ptica.

Delavnice za mlade

Poleg razvejanega programa kratkih filmov, katerih maksimalna dolžina prispevkov je 20 minut, bodo gostje deležni tudi štirih vodenih delavnic. O kinematografski produkciji bo mlade podučil Peter Bizjak, tehnike filmske igre jim bo nakazala Irena Kovačević, osnove scenaristike bo predstavila Maja Križnik, z animacijskimi prijemi pa se bodo spopadali pod mentorstvom društva za izvajanje filmske vzgoje Slon. Možnost izobraževanja bo ponujena tudi mentorjem filmskih krožkov, sam festival pa se bo v petek, 22. marca ob 18h zaključil s slavnostno podelitvijo klap najboljšim v Festivalni dvorani.

Zanimive tematike prijavljenih del

Mladi so se v svojih filmih dotaknili najrazličnejših tematik. Tekmovalci mednarodne sekcije pogosteje razmišljajo o vojni, srečujejo se s problematiko rasnega razlikovanja ter se sprašujejo o svoji prihodnosti. V slovenski sekciji pogosteje opažamo tematike, ki se nanašajo na medsebojne odnose in družbene statuse. Vsem pa je skupno zavedanje o okoljevarstvu in uporaba ter izkoriščanje sodobne tehnologije.

Ne glede na končno izbiro zmagovalcev lahko že zdaj nekaj podarimo. V dvanajstih letih Zoomovega delovanja se še ni pripetilo, da nagrajeni izdelki zbranega gledalstva ne bi navdušili; še pomembnejše pa je dejstvo, da mladinska filmska kreativnost – ter z njo naš festival – iz edicije v edicijo raste, se poglablja, razširja. Znana je seveda teza, da nam otroška ter najstniška umetnost nudi vpogled v razmisleke, izkustva ter probleme prihajajoče generacije – da kaže nekakšen pristen milenijski zeitgeist. 
Toda zgodovina festivala Zoom pripoveduje še drugačno zgodbo. Izdelki, ki so se v dvanajstih letih predvajali na platnih Pionirskega doma, so preprosto preveč raznoliki, nedoločljivi in na trenutke mnogo prezahtevni, da bi jih občinstvo in žiranti bili sposobni razložiti ter popredalčkati. V tovrstnih trenutkih kompleksnosti in raznoterosti filmski festival Zoom dokazuje, da kljub polni institucionalni podpori Pionirskega doma to sploh ni naš festival, temveč festival vseh tistih, ki nanj vsa ta leta zahajajo in z njem odraščajo. V prvi vrsti gre za festival, kjer mladi odkrivajo in širijo svoje ustvarjalne zmožnosti – ali kot je po koncu lanske izvedbe zapisal eden od udeležencev, »prek vašega festivala sem začel verjeti v svoje filme.«

Oglejte si tudi