Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

DRUŠTVO UPOKOJENCEV ŠMARTNO - DOGODKI V JUNIJU 2019

V četrtek, 23. maja, je potekalo na balinišču v Hrastniku zasavsko tekmovanje v balinanju za ženske, kjer je sodelovalo 5 ekip iz Litije, Trbovelj, Dola, Hrastnika in Šmartna. Naša ekipa je bila peta.

V ponedeljek, 3. junija, smo izvedli rekreacijski pohod v bližnjo okolico. V lepem vremenu smo se povzpeli na Svibno nad Litijo.

V petek, 7. junija je Dom Tisje organiziral tradicionalno prireditev z vozički do Krznarja, kjer  so sodelovali tudi štirje naši prostovoljci. V gostišču Krznar je bilo zelo prijetno vzdušje, za kar sta poskrbela pevec Ivan Hudnik in harmonikar Marko Krebs.

V soboto, 8. junija, se je  sedem naših članov prvič udeležilo tradicionalnega Antonovega pohoda v Gabrovki. Na triurnem pohodu smo se iz Gabrovke povzpeli na Moravško goro do Podpeči in se vračali preko Hohovice in Moravč v Gabrovko. Na poti so nam gostoljubni domačini postregli z domačimi dobrotami. Po vrnitvi v Gabrovko smo si ogledali razstavo potic, peciva in ročnih del, potem pa smo se odpravili domov.

V sredo, 12. junija, smo organizirali celodnevni izlet v Goriška Brda. Poleg prostovoljcev, ki sodelujejo v projektu »Starejši za starejše«, se je prijavilo še veliko naših članov, tako, da nas je bilo 52.

Pod Sabotinom v Goriških Brdih nas je pričakala vodička  atjana, ki je bila ves dan z nami. Na Sabotinu smo si ogledali muzej I. svetovne vojne, potem pa smo se vrnili v dolino in se najprej povzpeli v Gonjačah na razgledni stolp, potem pa obiskali vas Dobrovo, kjer je središče občine. Bili smo v vinski kleti, kjer je bil možen nakup vina in sokov, nato pa nas je pot vodila skozi Medano, rojstni kraj pesnika Antona Gradnika in se vozili po poti Ena žlahtna štorija skozi vas Ceglo do Vipolž, kjer smo ogledali spodnje prostore gradu. Pot nas je vodila do srednjevaške vasice Šmartno. V cerkvi Svetega Martina, ki jo je poslikal Tone Kralj, nam je vodička  predstavila zgodovino kraja iz Brd, nato pa smo se zapeljali še do bližnje kmetije, kjer smo zjutraj naročili češnje, ki so jih za nas nabrali domači. Po kosilu, ki smo ga imeli v Hiši kulture v Šmartnem, smo se poslovili od prijetne vodičke in se odpeljali proti domu.  Preživeli smo prijeten dan in še vreme nam je bilo naklonjeno.

V drugi polovici junija smo načrtovali še piknik na vrtu gostilne Maček, a je zaradi premajhnega zanimanja, žal odpadel. Vse naše člane obveščamo, da ga bomo  izvedli v drugi polovici avgusta.

                                                                                                          Boris Žužek

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi