Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

OBČINA ŠMARTNO PRISLUHNILA POTREBAM STAREJŠIH OBČANOV, KI ŽIVIJO SAMI

Povezana slika

 

 

OBČINA ŠMARTNO PRISLUHNILA POTREBAM STAREJŠIH OBČANOV, KI ŽIVIJO SAMI

 

Na pobudo Telekoma Slovenija in župana občine Šmartno pri Litiji, so se dne 26. 11. 2019, zbrali na sestanku predstavniki Telekoma, Društva upokojencev Šmartno pri Litiji, Občine Šmartno, Centra za socialno delo Litija, Patronažne službe ZD Litija, Doma Tisje in koordinatorka projekta »Starejši za starejše« za Zasavje.

Predstavniki Telekoma so predstavili novejšo ponudbo E-OSKRBE, ki bi starejšim osebam, ki živijo same, omogočala varnejše življenje doma. Ugotovljeno je bilo, da bi morala ponudba zanimati tudi svojce starejših oseb, saj bi s pomočjo E-OSKRBE, bistveno zmanjšala skrb, kaj se dogaja z njihovim svojcem v času, ko je sam doma.

Z novo napravo, bo omogočeno osebi, da z enostavnim pritiskom na gumb, ki ga ima lahko tudi kot obesek, omogočena povezava s klicnim centrom, ki poskrbi, da takoj pokliče pomoč v primeru slabega počutja, padca ali kakršne koli potrebe po pomoči (nujna medicinska pomoč, svojci, pogovor z osebo, ki lahko pomaga pri duševni stiski …).

Prostovoljci DU Šmartno, ki obiskujejo starejše, so pripravili seznam oseb, za katere menijo, da bi jim ta storitev zelo olajšala življenje doma. Telekom to napravo ponuja tem osebam v najem, za čas, ko jo potrebujejo, vendar pa je največkrat cena tega najema previsoka. Prav zato pa smo se dogovorili, da bi  občina priskočila na pomoč s subvencioniranjem te storitve,  v DU Šmartno pa bi zbrali čimveč predlogov in v sodelovanju z vsemi službami, ki so bile prisotne na sestanku, sestavili prioritetni vrstni red in tudi način oz. višino subvencioniranja s strani občine.

Ker vemo, da večina uporabnikov  ne bi zmogla najemnine, bi bila subvencija zelo dobrodošla, prav tako pa tudi pomoč svojcev, saj bi jih s tem razbremenili velike skrbi.

Vsi, ki imate svojce, za katere menite, da bi jim ta ponudba olajšala življenje doma, se lahko obrnete na Društvo upokojencev Šmartno, kjer boste dobili dodatne informacije na GSM 031 673 230.

 

 

                                                                                                                 Nada Pintar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi