Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

"Slovenija, od kod lepote tvoje,..."

Že naši dedi in babice so vedeli, da smo doma na koščku čudovite zemlje, ki je raj za človeka, če ravno so se tudi sami mnogokrat znašli v težki časih in pred mnogimi preizkušnjami. Velikokrat se pred slednjimi znajdemo tudi sami, pa vendar...

 

Na predvečer praznika, 24. junija, smo se mnogi zbrali najprej v župnijski cerkvi, kjer je pred občinsko proslavo potekala sv. maša za domovino, ki jo je vodil domači župnik g. Marko Mohor Stegnar. Po njej pa smo se preselili na trg pred cerkev, kjer so nas in domovino najprej pozdravili zvonovi, po Zdravljici pa smo skupaj s proslavo počastili Dan državnosti.

V uvodnem delu, nas je župan g. Rajko Meserko spomnil z zgodovinskimi besedami na naše sanje..., dovoljene so in prav je, da sanjamo, novo jutro, novo dobo; da sanjamo tudi danes o edinosti, sreči in spravi, na katere moramo tudi v teh časih še kako računati. 

»... Naši predniki so za ohranitev jezika, vere in pripadnosti narodu šli vedno v boj...«, pa je poudaril slavnostni govornik g. Jernej Lampret in dodal, da se tudi v teh čudnih časih srečujemo z različnimi vrstami preizkušenj.  Žal politika prevečkrat narod deli, njih akterji pa prevečkrat pozabljajo, da so nam naši predniki izbojevali svobodo, jezik, ohranili kulturo in v vseh preizkušnjah vstali, tudi zaradi trdne vere, ki so jo imeli, močnejši. »... V čast domovine zvonijo zvonovi tudi danes in ko se zasliši še preprosta pesem deklet in žena, fantov in mož, takrat začutimo v srcu tudi državo.«, je zaključil g. Jernej Lampret.

 

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Lara Koci, so sodelovali člani Pevskega Društva Zvon, proslavo so polepšali zbrani praporščaki, med množico obiskovalcev, pa so bili tudi poslanec DZ g. Boris Doblekar, Litijska podžupanja ga. Lijana Lovše, ravnatelj OŠ Šmartno g. Tomaž Rozina, šmarski župnik g. Marko Mohor Stegnar, ter  duhovni pomočnik g. Vinko Malovrh. 

V kulturnem programu smo se spomnili pomembnih svetovnih, predvsem pa za Slovenijo pomembnih mejnikov in uživali v izbranih Slovenskih pesmih. Po koncertu smo se v prijetni družbi ob pogostitvi še zadržali na lani prenovljenem Staretovem trgu.

 

Slišali smo ta večer, da » Po vojnah svet ni nikoli več tak, kot je bil prej!«, kar lahko z gotovostjo tudi mi potrdimo. Zato sanjajmo in ustvarjajmo lepši in prijaznejši jutri. 

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi