Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Mednarodno obarvana tržnica v Ivančni Gorici

Občina Ivančna Gorica, ki v letošnjem letu sodeluje v več evropskih projektih, je te dni gostila predstavnike 22 delegacij iz 15 držav Evropske unije. V okviru projektov KNOTS in CROSS OVER, so potekale številne aktivnosti, kjer so na delavnicah iskali odgovore o pojavu Evroskepticizma, kaj lahko postori in kaj nam nudi Evropa ter kako bolj vključiti mlade in izboljšati udeležbo na volitvah v Evropski parlament.

Poleg uradnega sprejema gostov iz obeh projektu pri županu Občine Ivančna Gorica Dušanu Strnadu, je osrednji dogodek v teh dneh potekal minulo soboto na tržnici v Ivančni Gorici. Na tako imenovani Evropski tržnici »EU market«, sta prisotne goste in številne občane Ivančne Gorice, z obiskom počastila Evropska poslanca Patricija Šulin in Milan Zver. Zbranim sta zaupala zanimive informacije o Evropi, hkrati pa so prisotni prisluhnili vključevanju mladih v evropske projekte.

Gostitelj dogodka župan Dušan Strnad je uvodoma izrazil hvaležnost vsem, ki pripravljajo dva evropska projekta in so občino Ivančna Gorica sprejeli medse: »S svojo udeležbo na današnjem dogodku in z obiskom v teh dneh ste pokazali, da smo Evropejci res ena družina, da se učimo drug od drugega, se povezujemo, sodelujemo in to je največ, kar lahko s takimi srečanji dosežemo.«

Prepričan je, da ni nobene potrebe, da dvomimo o tem, ali je bila odločitev o vključitvi v EU pravilna ali ne. »Na vsakem koraku se to pozna, tudi v občini ne bi mogli narediti tako hitrih korakov v razvoju brez pomoči EU in to je tisto, kar se kaže na vsakem koraku. To, kar nam EU ponuja še zraven, pa so priložnosti za našo mladino, za izmenjavo izkušenj, nova delovna mesta, priložnosti, ki jih ponuja širok evropski trg, to je to, kar smo vsi od EU pričakovali in kar, sem prepričan, smo že dosegli. Seveda pa so še izzivi in priložnosti, ki jih moramo skupaj premagati,« je še dejal. Vsem je zaželel še prijetno bivanje v ivanški občini in jih povabil, da se še kdaj vrnejo s svojimi prijatelji in družinami.

Patricija Šulin je v nagovoru izpostavila, da Evropo v prihodnosti čaka kar veliko dela, da ostane v smeri, kjer je bila Evropska unija ustanovljena. »Močno upam, da bo »evropska ladja« plula še naprej v vodah miru, ki je zelo pomembno za vse nas. Slovenija je z vključitvijo v EU članstvo leta 2004 zakorakala v zelo pomembne vode, ne samo pri črpanju evropskih sredstev, nenazadnje je vstopila tudi s svojim gospodarstvom in drugimi dejavnostmi na trg s 500 milijoni prebivalcev.« Šulinova je še poudarila, da se nam kot državi ponujajo številne priložnost glede črpanja evropskih sredstev. Prav črpanje sredstev z vključevanjem v evropske projekte, jih zelo dobro izkorišča občine Ivančna Gorica. Dokaz temu je bil sobotni dogodek v Ivančni Gorici, ki je občanom še dodatno približal Evropo.

Dr. Milan Zver je v nagovoru izpostavil veselje, da so naše lokalne skupnosti dobro integrirane v razne projekte z drugimi evropskimi državami ter si s tem izmenjujejo dobre prakse in utrjujejo vezi med seboj. »Prav takšna projekta kot sta bila predstavljana v Ivančni Gorici Knots in Cross over ter tudi program Erasmus +, predstavljajo to najbolj zanesljivo vezivo, ki nas v Evropi povezuje, zato politiki večkrat pravimo, da je investicija v mlade najboljša investicija v prihodnost evropske unije.«

Predstavniki številnih organizacij iz vseh koncev Evrope, so si v teh dneh ogledali tudi znamenitosti občine Ivančna Gorica in Slovenije, pokušali lokalne dobrote in kulturo prek glasbenega in plesnega izročila. S svojo plesno točko so goste še posebej navdušili folkloristi Kulturnega društva Vidovo. Slednji so predstavili tudi vključevanje v mednarodni folklorni festival Šentfolk. Z glasbeno točko so se predstavili še glasbeniki Glasbene šole Ivančna Gorica in Godbe Stična.

Fotogalerija >>

Oglejte si tudi