Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Gasilska vaja v sodelovanju s PGD Liberga in PGD Šmartno pri Litiji

V soboto, 3. novembra 2018, smo organizirali gasilsko vajo v sodelovanju s PGD Liberga in PGD Šmartno pri Litiji. Vaja je predvidevala gašenje požara na hiši v Vinjem vrhu, ki je težko dostopna za gasilska vozila.
Vas ni opremljena z hidrantnim omrežjem niti ni vodovodnega omrežja. Osnovni namen vaje je bil spoznavanje terena, saj je za dostop do hiše potreben prehod preko sosednje občine. Namen vaje je bilo tudi usmerjanje prek radijskih postaj in preverjanje slišnosti na tem območju.

Do objekta je bil dostop mogoč prek Preske nad Kostrevnico (Grmade) oziroma iz smeri Javorskega pila oziroma Nove Gore. Pot je v enem delu asfaltirana, drugače pa pretežno makadamska. V bližnji okolici objekta ni bilo hidrantnega omrežja, niti nobenega potoka. Ob objektu je bil vodnjak, ki pa ni bil primeren za odvzemom vode. Zato so za gašenje pripeljali vso vodo pripeljati z gasilskimi vozili.

Po vaji so se zbrali in ocenili, da je bila vaja uspešna ter ugotovili, da so takšne vaje nujno potrebne, da se preizkusi tako vozila, gasilce in postopek prihoda na kraj požara, ki je bil v tem primeru zelo težko dostopen oziroma celo prek sosednje občine.

Hvala vsem, ki so sodelovali pri vaji, še posebej pa vsem gasilkam in gasilcem PGD Primskovo, PGD Liberga in PGD Šmartno pri Litiji ter družini Močnik, ki nam je omogočila, da smo vajo izvedli pri njihovi hiši.

Oglejte si tudi