Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Florjanova nedelja v Šmartnem

Vsem omejitvam navkljub, smo se danes v primernem številu zbrali v prostorni župnijski cerkvi sv. Martina v Šmartnem skupaj s predstavniki gasilcev pri Florjanovi maši.

Mašo je vodil domači župnik g. Marko Mohor Stegnar, ki je izpostavil pomembnost življenja po božjih zapovedih in medsebojni ljubezni. V teh dejanjih so nam vzor svetniki, med katerimi je prav gotovo tudi sv. Florjan, ki je prepoznal Jezusa, ki je večji, močnejši in mu je dal smisel življenja. Bil je Rimski častnik, ki je postal kristjan, zaradi česar je bil preganjan, poniževan in ker je bil neomajen na koncu tudi usmrčen. Kasneje so ga za svojega zavetnika izbrali med drugim tudi gasilci.

Tudi gasilci so danes pri svojem delu odločni in v vsakem trenutku pripravljeni pomagati, žrtvovati svoj čas, znanje, talente in žal se včasih zgodi, da za dobrobit človeka ogrozijo, ali celo darujejo svoje življenje.

Letošnje Florjanove slovesnosti so se udeležili zgolj praporščaki prostovoljnih društev GZ Šmartno pri Litiji. Skupaj z njimi smo se zahvalili za njegovo varstvo, a se mu tudi priporočili, naj nas varuje pred ognjem in drugimi naravnimi nesrečami, predvsem pa naše »varuhe« gasilce milostno spremlja pri svojem delu, da se iz intervencij domov vrnejo živi in nepoškodovani.

Uroš Pušnik

nedelja, 9. maj 2021

Oglejte si tudi