Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Marec, mesec ozaveščanja o raku debelega črevesja in danke

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ko strokovnjaki javnega zdravja, zdravstveni delavci in nevladne organizacije opozarjajo na pomen preprečevanja ter zgodnjega prepoznavanja in zdravljenja te vrste raka.

Rak debelega črevesa in danke je ena najpogostejših rakavih bolezni v Sloveniji. S posebnimi metodami je mogoče odkrivati predrakave spremembe, preden se razvijejo v rakasta obolenja oziroma odkriti bolezen v zgodnjih in bolj ozdravljivih fazah. Te metode so temelj presejalnega programa Svit.

Program Svit

Program temelji na organiziranem populacijskem presejanju, zgodnjem odkrivanju ter obravnavi predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki z uporabo presejalnega testa na prikrito krvavitev v blatu in presejalne kolonoskopije za vse pozitivne. V okviru programa uporabnikom pomagajo tudi s Svitovimi kontaktnimi točkami. Najdete jih v zdravstvenih domovih in zdravstvenih postajah, na njih pa dobite osnovne informacije o Programu Svit in raku na debelem črevesu in danki. Lokacije kontaktnih točk v Ljubljani najdete tukaj.

Oglejte si tudi