Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

ŠMARTNO, SLEDI PRETEKLOSTI

V četrtek, 9. novembra 2017, je v knjižnici Šmartno potekalo odprtje razstave fotografskega natečaja, ki je bilo posvečeno prazniku Občine Šmartno pri Litiji.

Knjižnica Litija in Javni zavod Bogenšperk sta uspešno izvedla 3. fotografski natečaj z naslovom »ŠMARTNO, SLEDI PRETEKLOSTI«. Fotografski ustvarjalci so poiskali motive lokalne arhitekturne dediščine v občini Šmartno pri Litiji. Z opredeljeno tematiko fotografskega natečaja smo želeli opozoriti na skrb za tovrstno dediščino, ki je pomanjkljiva, saj ima za prostor, v katerem živimo in ustvarjamo, izjemen pomen. V našem okolju se skrb za arhitekturno dediščino pozitivno odraža, žal pa je mogoče ponekod opaziti tudi nezainteresiranost za zaščito in ohranjanje arhitekturne dediščine.

 

K razstavljanju so bili vabljeni tako starejši fotografi kot tudi tisti malo mlajši, najboljši trije pa so dobili tudi denarne nagrade. Razstavljajoči avtorji fotografij so Marija Snežna Benedičič, Žiga Brodar, Laura Bučar, Luka Dragar, Lojze Flisek, Lucija Hostnik, Danica Sedevčič in Helena Smrekar. Prvo nagrado je dobila Danica Sedevčič, drugo Helena Smrekar in tretjo Žiga Brodar, med mladimi ustvarjalci se je komisija odločila za fotografijo Marije Snežne Benedičič. Pod zmagovalno fotografijo je avtorica zapisala:« Nekdaj imenitno gospodarsko poslopje je že dodobra načel zob časa. Izmed nekaj še ohranjenih lepih detajlov sem izbrala del lesenega stebra s stranskimi oporami, na katerem sta letnica izgradnje in začetnici lastnika. Bog ve, kakšna je bila njegova usoda ...  Zdaj le pajek prede svoje mreže.«

 

Razstava je odprta v odpiralnem času knjižnice Šmartno in si jo lahko ogledate vse do konca meseca novembra.
Vabljeni! 

Oglejte si tudi