Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje razstave IV. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni

V galeriji gradu Bogenšperk je bilo v petek, 8. septembra 2017, odprtje razstave IV. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni. Razstava bo na ogled v galeriji gradu Bogenšperk do 26. novembra 2017.

Malo je krajev v Sloveniji, ki bi zaradi svoje dediščine imeli večji vzgojni, izobraževalni, simbolni in identifikacijski pomen, kakor ga ima grad Bogenšperk.

Že četrto leto so se na gradu Bogenšperk zbrali umetniki s ciljem, da skupaj ustvarjajo in se družijo na kraju, polnem zgodovine. V letošnjem poletju, med 2. in 7. julijem, je na gradu ustvarjalo 6 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Makedonije: Lucija Berdin, Vlado Goreski, Barbara Jurkovšek, Luka Popič, Franco Vecchiet in Aleksandra Zalokar. Kot nekoč Valvasor, smo na gradu gostili umetnike skupaj z umetniškim vodjo grafičnih dni g. Jankom Oračem, galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in Tehniškim muzejem Slovenije. Nabor grafik, postavljenih na ogled, sestavljajo dela, katerih tematika se napaja iz nepresahljivega izvira zgodovine in kulturnega izročila gradu Bogenšperk.

Trio Nafasi je v teku večera poskrbel za preplet glasbe in besede. Slikar in grafik Janko Orač je predstavil umetnike, o razstavljenih delih je spregovorila umetnostna zgodovinarka Kristina Tina Simončič. Razstavo je slavnostno odprl župan občine Šmartno pri Litiji, g. Rajko Meserko.

V pozdravnem govoru je ga. Joži Vovk, direktorica Javnega zavoda Bogenšperk, izrazila željo, da se iskra, ki je med grajske zidove prinesla ustvarjalno življenje, nekoč razplamti in da bomo Bogenšperk zopet lahko poimenovali Parnas – središče znanja, ustvarjanja in raziskovanja.

Oglejte si tudi