Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

"Mrmrati Bacha, šepetati Bacha"

Pod omenjenim naslovom, se je v petek, 13. oktobra zvečer, odvijal v šmarski župnijski cerkvi koncert mednarodne zasedbe. Leta 2012 sta ustanovitelja ansambla Nexus Baroque združila peterico mladih, z namenom, da bi baročno glasbo poslušalci slišali na drugačen in nov način.

 

Prav preko latinske besede Nexus, kar pomeni povezava, poudarjajo prav povezavo med preteklostjo in sedanjostjo, ko glasbo iz preteklosti prinašajo v današnji čas, svojo medsebojno povezavo na odru ter povezavo med njimi in občinstvom. Temelji dobre glasbene izobrazbe članov ansambla omogočajo zgodovinsko natančen pristop in globoko spoštovanje do baročne glasbe. Julia Andres in Yeuntae Jung na kljunasti flavti, Amandine Affagard na baročni lutnji, ter Hyngun Cho na violončelu in Camille Ravor na čembalu, so se nam ta večer predstavili z deli Johanna Sebastiana Bacha, katerega poznamo kot nemškega baročnega skladatelja in glasbenika. Njegov repertoar obsega na stotine sakralnih in posvetnih kantat, pasijone, motete, oratorije in latinsko cerkveno glasbo, ki jo lahko slišimo širom po svetu. Ansambel Nexus Baroque  nam je predstavil Bachova vokalna dela arije, korale in recitale brez besed; samo instrumentalno. Že iz življenja umetnika nam je znano, da je sam večkrat priredil vokalno v instrumentalno glasbo. Vedno znova ansambel Nexus Baroque dokaže s svojim izvedbami, da lahko lepoto Bachovih del prepoznamo celo brez besed.

 

Lepo priložnost smo imeli ta večer v šmarski cerkvi, da smo lahko spoznali tudi malce drugačno zvrst glasbe. Kljub temu nas je okoli 80 poslušalcev prevzela mogočnost po eni in zasanjanost po drugi strani glasbe baročnega izročila in res, tudi nas je prevzelo, da smo si po poti domov tudi mi šepetali in mrmrali Bacha.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi