Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

IZ ZAKLADNICE SLOVENSKE GRAFIKE: VLADIMIR MAKUC

Odprtje razstave grafik Vladimirja Makuca in pričetek 4. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni na gradu Bogenšperk.


J. V. Valvasor je po velikonočnih praznikih 12. aprila leta 1678 na gradu Bogenšperk ustanovil bakroreznico in tiskarno za bakroreze, prvo te vrste na slovenskih tleh. V spomin na ta dogodek je bilo v  sredo, 12. aprila 2017, v galeriji gradu Bogenšperk odprtje razstave Vladimirja Makuca (1925 – 2016), enega najbolj prepoznavnih slovenskih grafičnih umetnikov. Razstavo je odprl direktor galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, g. Goran Milovanović, o razstavi in Vladimirju Makucu pa je spregovoril vodja Galerije Prešernovih nagrajencev Kranj, mag. Marko Arnež. Z glasbenimi točkami je večer popestrila Karin Kovaček.

Vladimir Makuc je umetnik izrazito osebnega poetičnega sloga in eden najpomembnejših interpretov slovenskega kraškega sloga. Po diplomi na Akademiji za likovno umetnost je opravil specialko za restavratorstvo. Imel je več kot 70 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 450 razstavah grafike doma in po svetu. Prejel je nagrado Prešernovega sklada, leta 1979 Prešernovo nagrado ter številne druge nagrade.

Razstava postavlja na ogled 19 grafik in grafično matrico iz stalne zbirke Galerije Prešernovih nagrajencev iz Kranja. Razstava bo na ogled do 4. junija 2017.

Z odprtjem razstave Iz zakladnice slovenske grafike, se pričenjajo 4. Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. V sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije in galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki se bo v letu 2017 zvrstil niz dogodkov, s katerim želi Javni zavod Bogenšperk povečati prepoznavnost neprecenljivega Valvasorjevega grafičnega opusa in umetnosti na sploh.

Oglejte si tudi