Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Srečno Slovenija!

Na predvečer državnega praznika v nedeljo, 24. junija, smo se zbrali v Kulturnem domu v Šmartnem k osrednji občinski proslavi ob Dnevu državnosti.

 

Pred tem je v šmarski cerkvi vodil domači župnik g. Janez Kvaternik, ob somaševanju g. Jožeta Hauptmana in g. Cirila Oražma, sveto mašo za domovino. V nagovoru je izpostavil, da moramo biti najprej hvaležni za lepote domovine, na izpolnitev sanj naših prednikov o lasti državi, ter na naše bogato izročilo in tradicijo. Obenem pa moramo ohranjati materin jezik, pesmi, slovenske običaje, pa tudi molitev za domovino, je še dodal. 

 

Solistka, recitator in povezovalka programa so skupaj z glasbeniki in Pevskim zborom gimnazije Litija v venec prepletali rdečo nit prazničnega večera. Do zadnjega kotička je bila polna dvorana Hrama kulture v Šmartnem, med obiskovalci pa je bil tudi poslanec DZ g. Boris Doblekar.

Najprej je zbrane pozdravil domači  župan g. Rajko Meserko, ki je ob veselju nad samostojnostjo države Slovenije izrazil tudi skrb po velikem upadu zanimanja za udejstvovanje posameznika za delovanje države, ter za politiko. 

Kot osrednji govornik ta večer je bil prvi predsednik DZ v takratni samostojni Sloveniji, sedanji evropski poslanec g. Lojze Peterle. Podrobno je orisal nastajanje takrat nove države,se sprehodil skozi čas in izpostavil, da ni samo Slovenija v politični krizi, temveč tudi Evropa in nekatere njene dežele.  Ob koncu pa je še vsem domoljubom voščil lepo praznovanje.

 

Ob prijetnem kramljanju in ob okušanju dobrot Mesarstva Bajec in Vinogradniškega društva Štuc, je večer kaj hitro minil.

Bodimo ponosni na svojo domovino, bodimo do nje odgovorni in prispevajmo v mozaik celote svoj delček. Zavedati se moramo, da brez dobrih državljanov ne bo dobre države.
Pa Srečno Slovenija!  

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi