Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Predsednik Državnega sveta na slovesnosti ob 200.letnici rojstva Jurija Humarja

V soboto, 13. aprila je bila v dvorani gasilskega doma na Primskovem spominska slovesnost ob 200. letnici rojstva humanista, duhovnika in zdravilca Jurija Humarja, ki je kot duhovnik služboval na Primskovem kar 14 let in je tu tudi pokopan.
Prireditev so organizirali Etnološko društvo Jurija Humarja, Knjižnica Litija in Občina Šmartno pri Litiji. V kulturnem programu so sodelovali Tamburaški orkester Šmartno in ženska pevska skupina Gartrože s Primskovega.

Ob tej priložnosti je etnološko društvo izdalo 3. ponatis knjige Jurij Humar - čudodelnik s Primskovega, ki jo je zdaj po dolgih letih spet možno kupiti.

Številne obiskovalce sta pozdravila Rajko Meserko in slavnostni govornik Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije. Oba sta poudarila človeški vidik Jurija Humarja in pozvala, da naj imamo ljudje tudi v današnjem času čim več njegovih lastnosti: pomoč in dobrota med soljudmi. V pogovoru je Jurija Humarja predstavil domači župnik monsinjor Jože Hauptman.

Ob tej priložnosti je bila v gasilskem domu tudi razstava izdelkov, ki jih izdelujejo v okviru sekcije upokojencev na Primskovem.

Oglejte si tudi