Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Odprte prijave za Rokodelski tabor za mlade v Šmartnem pri Litiji

Po lanskoletni uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov vas ponovno vabimo k rokodelskemu druženju. Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med poletnimi počitnicami v mesecu juliju ponovno organiziramo Slovenski rokodelski tabor 2023, ki bo potekal v kar devetih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Veržeju, Rogatcu, Šmartnem pri Litiji, Moravčah, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Idriji in Slovenj Gradcu.

Z rokodelci bo lahko ustvarjalo več kot 80 otrok in mladih.V Srcu Slovenije pripravljamo rokodelski tabor v Šmartnem pri Litiji skupaj z rokodelko in vsestransko ustvarjalko Barbaro Dacar med 13. in 15. julijem 2023. Mladi bodo spoznali delo na lončarskem vretenu in druge načine obdelave gline, končne izdelke pa bodo skupaj tudi okrasili. Z njo bodo oblikovali tudi nakit iz naravnih in umetnih materialov. V prostem času bodo imeli čas za prijateljsko druženje ob ogledu gradu Bogenšperk in starega mlina, jahanju in še čem.

Pred Šmartnem pri Litiji se bodo tabori v začetku julija odvijali še v Rokodelskem centru Ribnica, kjer bodo mladi izdelali lesen stolček trinožnik. V Rokodelskem centu DUO Veržej se bodo posvetili oblikovanju gline. V Rokodelskem centru Rogatec želijo otrokom in mladostnikom predstaviti steklarstvo, na dvorcu Strmol bodo obdelavali steklo. V organizaciji Rokodelskega centra – Društva rokodelcev Moravče bo potekal tabor pri sv. Mohorju tabor na temo polstenja. V drugi polovici julija bodo lahko mladi spoznavali obdelavo gline na taborih v Šmartnem pri Litiji in Centru DUO Slovenska Bistrica. V Rokodelski center DUO Škofja Loka bo v osredju les, mladi bodo spoznali tradicionalne načine obdelave lesa in si izdelali lesen stolček – štokrle. Čipkarska šola Idrija organizira tabor na temo klekljanja in tkanja, Rokodelski center Koroške pa v Slovenj Gradcu vsebine na temo oblikovanja keramike ter sitotiska.

Tabore namenjamo učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke. Delo bo potekalo v tesnem sodelovanju med mladimi in njihovimi mentorji mojstri rokodelci, saj je to edini način za kakovostno prenašanje znanja in rezultate. Vsi tabori bodo zato izvedeni za manjše skupine udeležencev in udeleženk, od 6 do 10 na posamezni tabor. Dejstvo je, da je za ohranjanje in razvoj rokodelstva ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi pa so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost.

Po izjemno uspešni izvedbi rokodelskih taborov v letu 2022 v letošnjem letu vsebine še nadgrajujemo in širimo. V luči sprejemanja Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva in izvajanja aktivnosti v podporo rokodelstvu Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport tudi letos vsebine financira v celoti ter tako omogoča, da so tabori za udeležence popolnoma brezplačni. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želimo mladim omogočiti prostor, kjer bodo spoznavali svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

Prijave so odprte do zapolnitve prostih mest, najkasneje pa do 30. 6. 2023.

Dodatne informacije, podrobnejši program in prijavnice za posamezen tabor najdete na spletni strani www.rokodelci.si.

Se veselimo družbe mladih rokodelskih navdušencev in navdušenk!

Oglejte si tudi