Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

JUTRI
14°C
-1°C
PET.
15°C
1°C
Deli
1401

Ivan Sivec – SANJE, DALJŠE OD ŽIVLJENJA (predstavitev knjige)

V soboto, 3. novembra 2018 je Javorje pri Bogenšperku obiskal pisatelj in popotnik Ivan Sivec. Predstavil je svojo (149.) knjigo z naslovom Sanje, daljše od življenja.


Glavni del knjige zajema zgodba o Slovencu, našemu domačinu Antonu Prestopcu (Anton Stander, Standard,… 1867-1952), ki je konec leta odšel v Ameriko. Nekaj časa je živel pri svojem stricu in mu pomagal na kmetiji. Konec 19. stoletja je svet obsedla zlata mrzlica. Ljudje so množično odhajali na Aljasko za zlatom. Leta 1896 se je na pot odpravil tudi sam. Našel je bogato nahajališče zlata in postal lastnik velikega premoženja. Kasneje se je zaljubil v plesalko in operno pevko Violet Raymond. Zaradi njegovega nemirnega življenja ga je kmalu zapustila in mu vzela preostanek premoženja. Do konca življenja je beračil in reven ter obubožan umrl leta 1952.


Pisatelj v knjigi opisuje težko pot zlatokopov, ki jo je obiskal letos poleti sam s svojo družino (članek o potovanju je izšel tudi v časopisu Zarja, 6. novembra 2018). V zadnjem delu knjige pa so omenjeni še trije slovenski zlatokopi: Anton Kacin, Janez Planinšek in Fred Bahovec. Bogatijo jo  številne barvne fotografije, katerih avtor je pisatelj sam.


V kulturnem programu je sodeloval domači harmonikar Aleš Šuštaršič in pa pevci iz Šmartnega pri Litiji.


Avtor članka: Kulturno društvo Javorje

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!