Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Zeliščarski festival v Srcu Slovenije za vse, ki ljubijo naravo

Na območju LAS Srce Slovenije se znanje in izkušnje ljudi, ki se ukvarjajo z zelišči, prepletajo z izročilom prednikov. Prebivalce spodbujamo tako k ohranjanju tradicionalnih ljudskih modrosti kot tudi k podjetnosti na tem področju. Za promocijo zeliščarstva organiziramo v LAS Srce Slovenije v sodelovanju z zadrugo Jarina in Društvom za razvoj Slivne Zeliščarski festival v Srcu Slovenije, v soboto, 8. junija 2019, v Spodnji Slivni. Pridite na zeliščarski festival v samo središče Slovenije in spoznajte naše srčne ljudi!

DRUŽINSKO – TUDI Z VARSTVOM OTROK

Po lanskem festivalu na Bogenšperku se zeliščarji letos selijo v geometrično središče Slovenije. Organizatorji – Zadruga Jarina in LAS Srce Slovenije v sodelovanju z gostoljubnimi domačini, združenimi pod okriljem Društva za razvoj Slivne – so prepričani, da bo zaradi številnih novosti obiskovalcev še več in da se bo za obisk lažje odločila tudi marsikatera družina. V programu so tudi dejavnosti za otroke, v času strokovnih predavanj in okrogle mize pa bo poskrbljeno za brezplačno varstvo najmlajših.

STROKOVNO O ZELIŠČIH IN NJIHOVIH ZGODBAH

Na letošnji okrogli mizi bodo izbrani gostje, med katerimi bo tudi Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, spregovorili o podjetnosti v zeliščarstvu, ki postaja ena od perspektivnih panog za razvoj podeželja.Poznavalci, kot so znana zeliščarka Jožica Bajc Pivec, etnobotaničarka Vlasta Mlakar, ekolog Anton Komat, poznavalka dediščine Dušica Kunaver in strokovnjakinja nacionalnega vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin Nataša Ferant bodo s svojimi strokovnimi predavanji obiskovalcem odstirali znanja prednikov in spodbujali željo po še več znanja o zeliščarstvu.

OKUSNO, USTVARJALNO IN RAZIGRANO

Otroci in odrasli se bodo lahko preizkusili v oblikovanju gline v delavnici rokodelke Barbare Vrtačnik, nabiranju zelišč po travnikih Slivne in urejanju herbarija z zeliščarko Mojco Bokal, izdelavi mil z zeliščarko Sabino Grošelj ter peki zeliščnih dobrot in posebne pice z zelišči. Skupaj z zavodom Gost bodo slabovidni pripravljali žlikrofe. Živahno dogajanje bo opoldne strnjeno v centru Slivne, kjer bo koncert vse bolj priljubljene pevke Ditke, znane po pesmih Ferija Lainščka. Nastopili bodo tudi z otroci vrtca in šole v Vačah. Po 15. uri bodo obiskovalci lahko izkoristili posebne ugodnosti Pustolovskega parka Geoss.

Program, ki se še bogati, lahko spremljate na spletnih straneh in družabnih omrežjih Zadruge Jarina in LAS Srce Slovenije.

Projekt ITP Zeliščarske dediščine sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020.

Oglejte si tudi