Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Skupaj za kakovostnejše življenje starejših v Srcu Slovenije

Staranje prebivalstva predstavlja velik izziv za družbo, v kateri živimo. Države, družine, formalni in neformalni oskrbovalci neprestano razmišljajo o rešitvah, s katerimi bi starejšim omogočili bolj kakovostno in dostojnejše življenje. Ta izziv naslavlja tudi evropski projekt EU_SHAFE, katerega cilj je razviti celovit pristop k pametnim, zdravim in starosti prijaznim okoljem. V okviru omenjenega projekta je Razvojni center Srca Slovenije 25. novembra 2019 v samostanu Mekinje v Kamniku organiziral dogodek z naslovom »Kako do kakovostnejšega življenja starejših v Srcu Slovenije«. 

 

Dogodek je bil namenjen prepoznavanju idej, pobud in sogovornikov za vzpostavitev partnerstev za manjše projekte, ki bi bili namenjeni konkretnemu izboljšanju življenja starostnikov v Srcu Slovenije. Na dogodek so bile vabljene vse institucije, ki delujejo na tem območju z namenom kakovostnejšega življenja starejših ljudi. Da gre za zelo aktualno temo, kaže tudi dobra udeležba na dogodku. Srečanje s 30 udeleženci je vodil koordinator evropske mreže zdravstvene in socialne oskrbe ECHAlliance Gregor Cuzak

 

Prvi del dogodka je bil namenjen okrogli mizi, na kateri so sodelovali župan Občine Litija Franci Rokavec, župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič, predstavnik LAS Srce Slovenije Mitja Bratun, Janez Praček iz Ministrstva za zdravje, direktorica Doma Tisje iz Šmartnega pri Litiji Irena Špela Cvetežar, Katja Vegel iz Občine Kamnik, predstavnika kamniškega Zavoda Oreli Martina Ozimek in Roman Rener ter vodja pomoči na domu v Zavodu Pristan Nada Jerala. Pogovor se je dotikal ključnih izzivov starejših, ki živijo doma, dobrih praks, ki jih izvajajo starejši oziroma se jih izvaja zanje, razvojnih idej, ki bi jih lahko izpeljali, če bi razpolagali z ustreznimi viri, pa tudi o načinih financiranja in možnostih izvedbe projektov za bolj kakovostno življenje starejših. 

 

Direktorica Doma Tisje Irena Špela Cvetežar je predstavila institucionalno varstvo, začasno in dnevno varstvo pa tudi storitve pomoči na domu, ki jih ponujajo v Šmartnem pri Litiji ter v enoti Socialno-varstvenega centra v Litiji. Izvrstno okolje so razvili tudi v podporo bolnikom z demenco. Gre za področje, ki ga želijo razvijati tudi v prihodnje, zato se na tem neprestano izobražujejo. Izpostavila je tudi pomembnost izboljšanja bivalnih pogojev starejših na domu in možnost lokalne oskrbe s hrano. Opozorila je na zelo prisotno nasilje nad starejšimi, ki ga opažajo v tesnem sodelovanju s patronažno službo in s Centrom za socialno delo. 

 

Franci Rokavec, župan občine Litija, je predstavil Socialno-varstveni center in Svet za medgeneracijsko povezovanje, ki delujeta v Litiji. Izpostavil je, da je potrebno za kvalitetno starost zagotoviti čim več možnosti in povezati vse akterje s tega področja. Izpostavil je tudi projekt brezplačnih prevozov za starejše, ki jih v okviru Zavoda Sopotniki izvajajo v občini Litija in Šmartno pri Litiji. Z brezplačnimi prevozi pomagajo starejšim pri vključevanju v aktivno družbeno življenje ter jim nudijo vsakodnevno pomoč in spremstvo pri opravkih.

 

 

Izzive celovite oskrbe ranljivih skupin, med njimi tudi starejših, naslavlja tudi strategija lokalnega razvoja, temeljno vodilo za izvajanje projektov za razvoj podeželja na območju občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Cilj je povečati delež neformalne oskrbe in število rešitev za oskrbo na domu. Predstavnik LAS Srce Slovenije Mitja Bratun je ob koncu povzel, da potrebujemo na območju vseh omenjenih občin krovno povezovanje na tem področju s ciljem vzpostavitve delujočega sistema, kar pa brez sodelovanja med vsemi akterji ne bo mogoče. 

Drugi del je bil namenjen delavnici, na kateri so udeleženci v skupinah razvijali ideje za skupne projekte na področju bivalnega okolja, socialnega vključevanja, komuniciranja in informiranja, zdravja in potreb po lokalnih storitvah. Zbrani predlogi bodo osnova za pripravo skupnega projekta v okviru LAS Srce Slovenije, ki bi izboljšal kakovost življenja starejših v Srcu Slovenije. 

 

 

Anita Molka

Razvojni center Srca Slovenije

Oglejte si tudi