Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Dolgoročni razvojni program Občine Litija za obdobje 2016-2022

Obdobje izvajanja Dolgoročnega razvojnega programa 2007-2015 je končano. Dokončali smo več kot polovico predvidenih aktivnosti, veliko projektov je še v teku. V tem obdobju je občina izvedla tri pomembne investicije:

  • v skrbi za mlade smo zgradili novo, moderno osnovno šolo v Litiji;
  • zgradili smo socialno varstveni center, medgeneracijski center, ki s svojo podobo krasi mesto ob vstopu iz Ljubljanske smeri;
  • zgradili smo čistilno napravo v Litiji s pripadajočo dodatno infrastrukturo.

Omenjene investicijo so pomenile obsežen finančni zalogaj in še niso v celoti poplačane. Zato bo celoten plan investicij v obdobju 2016-2022 nekoliko manjši, vendar nikakor ne neambiciozen.

Dodatne vire za investicije, posebej na področju turizma, bomo iskali v javno zasebnih partnerstvih. Za planirane investicije bomo – kjer bo mogoče – kandidirali tudi na razpisih za Evropska sredstva. Racionalnost porabe in skrb za visoko kvaliteto storitev bosta usmerjali naše delo.

Aktivnosti bodo zastavljene celostno in bodo spodbujale trajnostni razvoj občine. Naš cilj je, da se mesto Litija nadalje razvija kot pomembno gospodarsko središče, lepo in urejeno mesto, ki diha in je navdih za prebivalce in obiskovalce. Izgled mesta Litije mora biti skladen z izgledom in urejenostjo vasi in zaselkov v občini. Njihova urejenost mora nuditi prebivalcem kvalitetne pogoje za življenje in podpirati turizem, kmetijstvo in druge gospodarske panoge ter kulturne aktivnosti v občini.

Litijska občina je glede na konfiguracijo terena oz. pokrajinsko podobo zelo razgibana in nudi veliko možnosti športa in rekreacije. Posebna značilnost občine je tudi reka Sava, ki je imela nekoč izredno pomembno trgovsko vlogo, saj je po njej potekala trgovska pot med Slovenijo, Hrvaško in Trstom, in je svoje dni predstavljala pomemben člen za razvoj mesta in njegove podobe. Danes ima Sava v Litiji bolj sekundarno vlogo, saj jo mestni utrip skorajda popolnoma zaobide, namesto da bi reka živela z mestom. K temu svoj delež prispeva tudi slaba ureditev obrežij v mestnem središču in slabo vzdrževane ter zaraščene dostopne poti do reke.

Iskali bomo najboljše rešitve za ureditev in ponovno oživitev mesta in vaških središč v občini Litija.

Prizadevali si bomo za izvedbo projekta brvi čez reko Savo in ureditev brežin Save, s čimer bi dosegli oživitev reke Save in navezavo na staro mestno jedro.

V Litijski občini je razvejana društvena dejavnost, saj je društev preko 150. Ta društva skrbijo za ohranjanje tradicije, vzgojo in prenos znanja na mlade, za varnost občanov, jim pomagajo, kadar so v težavah, jih spodbujajo in motivirajo ter jim omogočajo športno in kulturno udejstvovanje. Želimo pokazati, da prepoznavamo pomen društev in posameznikov, ki prostovoljno in brez plačila opravijo veliko pomembnega dela.

Bližina Ljubljane naj za prebivalce ne pomeni odtujenosti od svojega kraja, ampak priložnost za občino v srcu Slovenije.

Skrbeli bomo za dvig kvalitete storitev javnih zavodov, katerih ustanovitelj je občina.

Želimo, da bodo občani s ponosom povedali, da prihajajo iz občine Litija, ki je lepo urejena in prijazna za življenje.

 

Skrbeli bomo za odličnost storitev, ker tudi za občane občine Litija velja:

»Samo najboljše je dovolj dobro.«

 

 

Dokumenti, priloge:
DRP 2016-2022

Oglejte si tudi