Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

JUTRI
13°C
0°C
ČE.
14°C
-1°C

Pregledna razstava Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni

1941

V sredo, 19. septembra 2018, vas ob 17. uri vabimo v galerijo gradu Bogenšperk na odprtje pregledne razstave Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni. Razstavljena bodo dela 24 umetnikov, ki so nastala na gradu Bogenšperk v okviru Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni v preteklih štirih letih.

Valvasorjeve mednarodne grafične dneve bo predstavil umetniški vodja Janko Orač.
Umetnike bo predstavila Kristina T. Simončič, kustosinja galerije Božidar Jakac.
Razstavo bo odprl Rajko Meserko, župan občine Šmartno pri Litiji.
Kulturni program bo obogatila Glasbena šola Bučar.

Razstava bo na ogled v odpiralnem času gradu do 28. marca 2019. Vabljeni!

Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) je pred 337. leti, natančneje, 12. 4. 1678, na gradu Bogenšperk ustanovil grafični zavod – bakroreznico in tiskarno za bakroreze. Bila je prva te vrste na slovenskih tleh zato predstavlja tudi začetek prvega velikega poglavja v grafični umetnosti na Slovenskem. Rezultat njenega enajstletnega  delovanja so domala vsi bakrorezi,  ki so odtisnjeni v njegovih knjigah, vključno z bakrorezi v Slavi vojvodine Kranjske (1689).  Valvasor je na gradu hranil tudi zbirko grafičnih listov (preko 8000), ki jih je nakupil po Evropi in dopolnil z grafikami domačih, bogenšperskih umetnikov. Zbirka je bila del njegove izjemne knjižnice na gradu Bogenšperk, ki jo je moral, zaradi velikih stroškov povezanih z delovanjem grafične delavnice in izdaje Slave vojvodine Kranjske, prodati in jo še danes hranijo v zagrebški metropolitanski knjižnici.


S projektom Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi je Javni zavod Bogenšperk, skupaj s TMS, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem, znova opozoril na te pomembne začetke grafične umetnosti pri nas ter pričel z zbiranjem grafičnih listov z željo, da bo grad Bogenšperk zopet imel  kakovostno grafično zbirko z mednarodno umetniško grafično produkcijo na Bogenšperku.

Všečkaj objavoOglejte si tudi