Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Čiščenje domače lekarne

Bliža se konec leta, ko delamo obračune za preteklo leto in načrte za novo. Marsikdo se z namenom, da bi čim bolj svež in poln novega zagona obrnil nov list na koledarju, ob koncu leta loti tudi intenzivnega pospravljanja. Vloga farmacevtov je, da vas seznanjamo s pravilno in varno uporabo zdravil. Varna uporaba pomeni tudi pravilno in odgovorno ravnanje z zdravili, ki jih ne potrebujemo več. Zato naj vas spomnimo, da med pospravljanjem ne pozabite na pregled svoje domače lekarne, da bo tudi ta v novo leto vstopila obnovljena in, ko bo to potrebno, služila svojemu namenu.
Čez leto se namreč srečamo z različnimi boleznimi, ki zahtevajo obisk zdravnika ali lekarne, in tako se »domača lekarna« počasi polni z različnimi zdravili na recept, brez recepta in s prehranskimi dopolnili. Med temi se sčasoma najdejo tudi takšna s pretečenim rokom, ki jih ne potrebujemo več, za katera več ne vemo, čemu služijo, zdravila, ki so spremenila videz in so zato tvegana za uporabo, pa tudi zdravila, ki niso bila ustrezno hranjena in tako niso primerna za nadaljnjo uporabo. Vsa našteta zdravila lahko predstavljajo potencialno nevarnost našemu zdravju, zato sodijo med tako imenovana odpadna zdravila in jih je treba zavreči.

Zavedati se moramo, da odpadna zdravila niso običajne smeti, zato jih ne smemo odlagati med gospodinjske odpadke ali pa jih splakovati skozi straniščno školjko, saj lahko že majhne količine nepravilno odvrženih zdravil povzročijo nepopravljivo škodo v naravi. S pronicanjem v podtalnico lahko preidejo v pitno vodo in tako posledično škodujejo tako okolju, živalim kot tudi ljudem, kar so potrdile številne raziskave. Prav zaradi negativnih učinkov, ki jih lahko ima neodgovorno odlaganje neuporabnih zdravil, imamo v lekarnah organizirano ločeno zbiranje odpadnih zdravil, ki jih nato pošljemo v nadaljnje varno uničenje – sežig.

 

V lekarno tako lahko prinesete odpadna zdravila v trdnem stanju (npr. tablete, kapsule, svečke), odpadna zdravila v obliki praškov ali tekočin (npr. praški, posipala, kreme, sirupi, kapljice), pri čemer je priporočljivo, da škatlice, v katerih so zdravila shranjena, predhodno odvržete v zabojnike za papir in karton. Med odpadna zdravila namreč ne sodijo kartonske škatlice embalaže in navodila za uporabo, plastične vrečke, prehranska dopolnila in kozmetični izdelki, medicinsko tehnični pripomočki ter odpadne injekcijske igle in brizge. Ravno s slednjimi smo v praksi imeli največ težav, saj za zbiranje odpadnih igel lekarne niso pooblaščene, razen če imajo z izvajalcem posebej sklenjeno pogodbo, ki jim to omogoča. Zato se pred oddajo igel v izbrani lekarni pozanimajte o tem, ali jih ta lahko sprejme.


Vsa zdravila, tudi tista še neuporabljena, v originalni embalaži in z veljavnim rokom uporabe, ki jih velikokrat vrnete v lekarno, gredo v uničenje in ne v ponovno uporabo. Razlog je v tem, da za zdravilo, ki gre iz lekarne, ni mogoče zagotavljati enake varnosti, kakovosti in učinkovitosti kot za zdravila v lekarni, saj ne poznamo pogojev hranjenja izven lekarne. Neprimerna temperatura, vlažnost lahko namreč neugodno vplivata na stabilnost zdravila, zmanjšajo učinkovitost ali naredita zdravilo celo škodljivo. Zato vas naj spodbudimo k racionalnemu dvigovanju zdravil v lekarni.

 

Skupaj poskrbimo za to, da bomo leta, ki so pred nami, preživeli v čistem okolju in z odgovornim ravnanjem z zdravili zmanjšujmo neugoden vpliv nanj. Vsak, še tako majhen korak je pomemben prispevek za našo prihodnost in prihodnost naših potomcev.

Tekst: Mateja Kadilnik, mag.farm., spec.
Vir foto: svetovni splet

 

 

Oglejte si tudi