Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Razveljavljen razpis »Pametna mesta in skupnosti«

Na veliko razočaranje številnih občin, ki smo se lani prijavile na razpis Pametna mesta in skupnosti razpisovalca Ministrstva za javno upravo, je bil javni razpis razveljavljen. Tako smo razočarani tudi v naši občini, saj smo želeli nadgraditi procese digitalizacije v občini. V tem sklopu smo razmišljali tudi o kakovosti zraka in pametnih rešitvah na tem področju.

V letu 2021 smo sestavili konzorcij 18 občin (Slovenska Bistrica, Oplotnica, Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje, Vojnik, Dobrna, Laško, Rečica ob Savinji, Mozirje, Nazarje, Gornji grad, Luče, Ljubno, Vransko, Šmartno ob Paki, Solčava in Šmarje pri Jelšah) in se skupaj prijavili na javni razpis MJU. Razpis je bil septembra 2021 razveljavljen zaradi procesnih napak, a je bilo obljubljeno s strani MJU, da se bo ponovil takoj v začetku leta 2022. Minister za javno upravo je še decembra povedal, da je ponovljen razpis v pregledu na SVRKu, a nato zanj ni bilo zelene luči. O tem si lahko pogledate tudi prispevek na RTV Slovenija od 16. minute naprej.

V okviru razpisa bi bilo možno pridobiti sofinanciranje za nakup komunikacijske in programske opreme ter licenc za razvoj inovativnih rešitev. S predlaganim projektom bi se osredotočili na digitalne rešitve na štirih področjih: upravljanje z viri in infrastrukturo, skrb za okolje, vključenost in soodločanje ter mobilnost in turizem. Tako bi s projektom pridobili povratne informacije, ki bi pripomogle h kakovosti bivanja v naši občini, saj bi izvajali monitoring na več področjih. V naši občini ter še z drugimi občinami in partnerji se borimo, da bi se denar za razpis našel ter bi ga lahko pametno izkoristili za naše Pametno mesto.

Oglejte si tudi