Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Rez trte "Kartuzijanke"

Župan Darko Ratajc in predstavnik Vinogradniško vinarskega društva Slovenske Konjice Jože Tominšek  sta v Žički kartuziji simbolno opravila rez trte »Kartuzijanke«, potomke najstarejše vinske trte na svetu. Rez trte »Škalčanke« pa je že predhodno opravil njen skrbnik Dejan Brečko iz podjetja Zlati grič.

Cepiča obeh potomk sta bila Slovenskim Konjicam podarjena s strani mesta Maribor v znak dobrega sodelovanja in prijateljstva. Njun gospodar je postal župan Občine Slovenske Konjice.
Trta »Škalčanka« je bila že leta 2001 zasajena na vstopu v vinorodne Škalce, v hudi zimi 2009/2010 pa je pozebla. V letu 2010 smo zato iz Maribora dobili nov cepič, mu poiskali novo, ugodnejšo, zanjo udobnejšo in toplejšo lego v Škalcah, kjer odtlej odlično uspeva. Njen skrbnik je podjetje Zlati grič, ki je to nalogo zaupalo Dejanu Brečku.
Trta »Kartuzijanka« pa v Žički kartuziji uspeva že vse od aprila 2008, torej celih 13 let. Svoje mesto je našla tam, saj je bilo vinogradništvo tudi ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti žičkih kartuzijanov. Njeno skrbništvo je bilo zaupano Vinogradniško vinarskemu društvu Slovenske Konjice. Od samih začetkov zanjo skrbi Jože Tominšek z družinskimi člani.

Občina Slovenske Konjice je že stoletja zapisana vinogradništvu in »žlahtnim zgodbam«. Takšna je tudi zgodba žametne črnine – več kot 400 let stare modre kavčine z Lenta, ki se je zapisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Zato s ponosom skrbimo za obe potomki in jima želimo, da v jeseni dobro obrodita.

Oglejte si tudi