Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi

Generalna skupščina je leta 2011 razglasila 15. junij za Svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi. V ta namen vsako leto potekajo dogodki in aktivnosti osveščanja z namenom, da se sliši glas o nasilju nad starejšimi ljudmi, ki so zaradi svoje življenjske situacije ranljivi in nemočni.

Življenje brez nasilja je temeljna človekova in osebna pravica vsakogar. Iz tega izhajajo naloge države in lokalnih skupnosti do starejših državljank in državljanov. Glede na individualno življenjsko situacijo in dejavnike tveganja za slabšanje njihovih razmer je nujno, da imajo osebe z invalidnostmi in starejši zagotovljeno posebno varstvo in pomoč, zlasti pri obravnavi nasilja. 

Živimo v družbi mnogoterih sprememb. Hote bodisi nehote jih moramo sprejemati za sestavni del življenja in se prilagajati različnim življenjskim situacijam, ki vplivajo na kvaliteto življenja. Starejši ljudje zaradi posledic staranja, posebno starejši z življenjem z invalidnostjo in njenimi zdravstvenimi posledicami hkrati, smo družbena ranljiva skupina, ki hitre spremembe težje sprejema in nedvomno potrebuje pomoč in podporo iz okolja ter družbe kot celote.

Zato smo se v Društvu Vizija 15. junija 2020 udeležili posveta »Kvalitetno staranje oseb z okvaro sluha« v Ljubljani, ki ga je organizirala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije.

V sklopu posveta sta potekali dve predavanji na strokovni ravni, ki sta govorili o problematiki starajoče se družbe in o spoprijemanju s težavami ljudi z raznimi invalidnostmi, predvsem ko gre za izgubo sluha. Težave s sporazumevanjem zaradi izgube sluha lahko nastanejo v domačem okolju ali pa v domovih za starejše. Na žalost podatki kažejo, da v Slovenji vsak tretji prebivalec trpi za eno od oblik izgube sluha po 65 letu starosti. Ker jih okolica ne razume, se takšni ljudje zapirajo sami vase in slabše skrbijo za svoje telesno in duševno zdravje. Kadar je poleg izgube sluha prisotna še gibalna oviranost, je takšen človek velikokrat odvisen od pomoči drugih ljudi, kar pa včasih privede tudi do nasilja nad njimi. V društvu se že 20 let trudimo preprečevati nasilje nad osebami z vsemi vrstami invalidnosti in za nas ostaja to tudi zaveza za v bodoče.

Oglejte si tudi