Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Prizadevanja za sistem dolgotrajne oskrbe

V juliju je župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc imenoval projektno skupino za dolgotrajno oskrbo. V njej sodelujejo predstavniki občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje, Zdravstvenega doma, Lambrechtovega doma, Centra za socialno delo in Rdečega križa. Trenutno na področju dolgotrajne oskrbe potekajo pilotni projekti, med drugim tudi v Celju, kjer se izvaja pilotni projekt, ki bo podpiral prehod v izvajanje sistemskega Zakona o dolgotrajni oskrbi. ZD Celje je obiskal tudi naš župan s skupino za dolgotrajno oskrbo.   

Skupina je od svojega imenovanja do danes pripravila posnetek stanja, aktivnosti, projektov, ki se na tem področju že izvajajo v vseh treh občinah. Naslednja naloga je določiti potrebe, ki so bile zaznane na tem področju, da bi prišli do predlogov za izvajanje različnih oblik dolgotrajne oskrbe starejše in ranljive populacije.

Na podlagi zbranih podatkov in izdelanega posnetka obstoječega stanja bo skupina nato določila cilje, ki jih želimo doseči, ter pripravila strategijo in akcijski načrt. Seveda pa je vse skupaj povezano z zagotavljanjem finančnih virov. Zato občine pričakujejo, da bo področje dolgotrajne oskrbe država čimprej uredila s sistemskim zakonom. Skrb občin za občanke in občane, ki potrebujejo tovrstno pomoč, je na prvem mestu.

Skupina za dolgotrajno oskrbo je skupaj z županom Darkom Ratajcem obiskala Zdravstveni dom Celje, kjer je vzpostavljena enotna vstopna točka. Na njej lahko občani prejmejo vse informacije, vezane na možnost vključitve, in pridobijo oceno upravičenosti do dolgotrajne oskrbe znotraj projekta. Projekt se sofinancira iz Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije. Znotraj projekta Dolgotrajna oskrba v Celju upravičencem zagotavljajo tudi nove storitve, kot na primer storitve za ohranjanje samostojnosti, svetovanje za prilagoditev prostora, storitve psihosocialne podpore, pa tudi storitve e-oskrbe. V projektne aktivnosti se lahko vključujejo občanke in občani občin Celje, Štore, Vojnik in Dobrne, ki so starejši od 18 let. Aktivnosti so namenjene osebam, ki zaradi zmanjšanih telesnih in kognitivnih sposobnosti v daljšem časovnem obdobju potrebujejo pomoč druge osebe pri izvajanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil.

Podoben sistem, seveda prilagojen na naše stanje, razmere in vire fianciranja želimo s pobudo Občine Slovenske Konjice ob imenovanju skupine za dolgotrajno oskrbo, vzpostaviti na območju vseh treh občin.

Oglejte si tudi