Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Izjemno darilo za Slovenske Konjice ob občinskem prazniku

KONJICE: 870 LET PRVE PISNE OMEMBE. Izjemno delo, s katerim se priklanjamo bogati dediščini naših prednikov in s ponosom zapuščamo našim zanamcem, je bilo predstavljeno v Dvorcu Trebnik.

Zgovorne platnice monografije krasi umetniško delo konjiškega slikarja Milana Lamovca-Didija z naslovom Konjice. Za slikovitimi platnicami monografije se prepletajo zgodbe boljših in slabših časov, ki so jih skozi stoletja preživljali ljudje na Konjiškem, se zrcalijo osupljive podobe narave, ujete med Konjiško goro, vznožje pohorskih gozdov in počesanih vinogradov tukajšnjih vinorodnih gričev, ter odmeva mogočna zgodovina ohranjenih zidov, ki že stoletja pripovedujejo osupljive zgodbe in pišejo vedno nove. Vse to in še več so podobe Konjiškega, ki so jih v jubilejno monografijo pomagali ujeti člani uredniškega odbora Miran Gorinšek, Florjan Jančič, Jože Vogrin in Blaž Prapotnik na čelu z izjemno urednico, mag. Aleksandro Boldin.

Prisotne je urednica, skupaj s soavtorji popeljala od davne letnice 1146, ko se Konjice prvič omenjajo v pisnih virih in sicer v Listini oglejskega patriarha Pelegrina pa vse do danes. Za glasbeno obogatitev dogodka so poskrbeli učenci Glasbene šole Slovenske Konjice, ki so z ustvarjanjem glasbe na poseben način prav tako ambasadorji naših krajev.

Verjamemo, da bo Monografija »Konjice: 870 let prve pisne omembe« bralcu podala odgovore na vprašanja o svojih koreninah, utrinke pozabljenih in izginulih podob iz mladosti ter tisti velik ščepec ponosa, da je del te lepe zgodbe, ki se na Konjiškem piše že 870 let.

Knjigo lahko kupite na TIC Slovenske Konjice.

Oglejte si tudi