Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

15. Festival lepopisja v Žički kartuziji

V petek, 4. 10. 2019, je v Žički kartuziji potekal že 15. Festival lepopisja, ki učence vseh treh triad slovenskih osnovnih šol spodbuja k razmišljanju o lepi pisavi. Pisava je namreč že od nekdaj merilo kulture vsakega posameznika. Zato je prav, da je festival našel svoj dom ravno med zidovi Žičke kartuzije, kjer so pred stoletji nastajali znameniti žički rokopisi.

Na letošnji razpis, ki je potekal pod naslovom "Kartuzijani so še znali pisati na roke. Pa mi?" je prispelo 119 del iz 16 osnovnih šol. Strokovna komisija je izbrala po tri najboljša dela vsake triade, učenci pa so za svoje lepopisne umetnine prejeli posebna priznanja, ki jih je izdelal Arpad Šalamon in zeliščne nagrade iz Žičke kartuzije. Podelili so jih župan Občine Slovenske Konjice, gospod Darko Ratajc, predsednica strokovne komisije, gospa Lucija Levart in vodja TIC Slovenske Konjice, mag. Tjaša Kangler.

Letošnji nagrajenci so:

  1. TRIADA
  2. mesto: Manca Gumzej, OŠ Loče, 3.b
  3. mesto: Zala Jeranko, OŠ Loče, 3.b
  4. mesto: Mia Detiček, POŠ Tepanje, 2.e
  5. TRIADA
  6. mesto: Nastja Premrl, OŠ Vojnik, 6.d
  7. mesto: Tim Vezjak, POŠ Tepanje, 5.e
  8. mesto: Janž Pučnik, OŠ Ob Dravinji, 6.a

III. TRIADA

  1. mesto: Julija Dovečar Bremšak, OŠ Ob Dravinji, 7.a
  2. mesto: Maiia Mailova, OŠ Bičevje - Ljubljana, 8.a
  3. mesto: Ajda Esih, OŠ Pod Goro, 8.b

Po uradnem delu je sledilo prijetno druženje pod oboki Žičke kartuzije, kjer so razrezali torto, ki jo je ob 15-letnici Festivalu podaril gospod Stanislav Kračun, pobudnik festivala. Prav tako so udeleženci sodelovali na lepopisnih delavnicah, v EKO kvizu ter pokušali odlične zeliščne namaze zeliščarja iz Žičke kartuzije. Iskrene čestitke še enkrat vsem letošnjim nagrajencem in povabilo na 16. Festival lepopisja v oktobru 2020.

Oglejte si tudi