Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Obrtni poklici se predstavijo

V prostorih Športne dvorane Slovenske Konjice smo skupaj z občinama Zreče in Vitanje ter Območno obrtno-podjetniško zbornico Slovenske Konjice že četro leto zapored organizirali predstavitev obrtnih poklicev – poklicev prihodnosti. Še vedno velja, da je povpraševanje po zaposlitvenih kadrih v obrtnih poklicih veliko. Hvala vsem obrtnikom in podjetnikom, ki so v tem dnevu odprli svoja vrata in svoj poklic in delo predstavili osnovnošolcem.

Dogodka ne bi bilo brez podpore OOZ Slovenske Konjice, ki pod svojim okriljem zastopa poklice, ki so jih predstavili mladim: cvetličar, frizer, kozmetik, urar, slaščičar, šivilja, dimnikar, slikopleskar, voznik, fotograf, tiskar, klepar-krovec, tesar, varilec-ključavničar-obdelovalec kovin, brusilec, orodjar, strojni tehnik, mizar, avtoklepar-avtoličar, elektrikar, gradbeni tehnik-zidar, kamnosek, natakar, kuhar in vzgojitelj.

»Zahvaljujem se našim obrtnikom in podjetnikom za predstavitev poklicev, ki obstajajo na Konjiškem, Vitanjskem in Zreškem in za katere je v naših občinah zelo veliko zanimanje. Zahvaljujem se tudi ostalim podjetjem, ki so odprli vrata svojih delavnic in so predstavili še ostale poklice. Osnovnošolci, danes bodite radovedni, sprašujte in se odločite pravilno. Pravilna odločitev za poklic pomeni veliko za življenje,« je mlade nagovoril Ivan Furman, predsednik OOZ Slovenske Konjice.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki v letošnjem letu praznuje 50 let, se je spomnil želja obrtnikov pred 50-imi leti, da si želijo predvsem izobraževanja, predstavitev in svetovanja. »Izobraževanje je izjemno pomembno za nas obrtnike. Pomeni pa, da se izobražujemo skozi celo življenje. Obrtnih poklicev danes primanjkuje. Ti poklici niso le za moške, temveč tudi za ženske. To se mi zdi izredno pomembno, da gre izobraževanje v to smer, saj smo enakopravni. Moram pohvaliti organizatorje današnjega dogodka. Upam trditi, da je to v Slovenskih Konjicah edinstvena promocija obrtnih poklicev. Prikazali so nam osnove, kaj pomeni obrtni poklic, avtobusi pa vas bodo odpeljali v delavnice in podjetja. Videli boste, da poklici niso le to, kar so včasih bili, podjetja in obrti danes namreč potrebujejo širši pogled.« Obrtni poklic ni zadnja stopnička, lahko se izobražujete naprej vse do magisterija in nadgrajujete svoje znanje, je mladim na srce položil Meh.

Mlade je pozdravil tudi župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc: »Vse tri občine delamo skupaj. Želimo sodelovati in gospodarstvo je tisto področje, kjer je to najbolj pomembno. Vsi si za vas želimo, da izberete tiste poklice, v katerih boste zadovoljni in napredovali, predvsem pa, da boste ostali v našem okolju. Na mladih svet stoji in mi gradimo na vas.« Dodal je, da bomo tako v Občini Slovenske Konjice, kot tudi v občinah Vitanje in Zreče naredili največ, da se boste lahko dobro izobraževali in ostali v teh naših občinah.

Mladi vsako leto dogodek sprejmejo z zanimanjem in radovednostjo. To dokazuje tudi to, da je letošnji že 4. dogodek zapored, katerega glavna želja je, da bi imeli mladi lažjo odločitev pri poklicni izbiri po osnovnošolskem izobraževanju.

Oglejte si tudi