Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

V Slovenj Gradcu v sklopu Evropskega tedna mobilnosti kopica aktivnosti

Mestna občina Slovenj Gradec, ki je že bila zmagovalec Evropskega tedna mobilnosti (ETM), tudi letos, med 16. in 22. septembrom, sodeluje v najbolj razširjeni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti. S pomočjo slovenjgraških nevladnih organizacij, javnih zavodov, podjetij ter posameznikov bo potekal pester program dogodkov s področja trajnostne mobilnosti, varnosti v prometu, varstva okolja, zdravja in kakovosti bivanja za vse generacije.
Letošnji slogan ETM “Gremo peš” poudarja, da se vsako potovanje začne in zaključi s hojo in da lahko s premišljenim načrtovanjem in kombiniranjem različnih načinov mobilnosti v istem potovanju bolj učinkovito opravimo začrtano pot. In tudi slovenjgraški dogodki znotraj Evropskega tedna mobilnosti zasledujejo prav te smernice.

Park(irni) dan, ki bo 19.9. in 20.9.2019 potekal v mestnem jedru Slovenj Gradca, bo obiskovalcem ponujal različne brezplačne aktivnosti, svetovanje in popravilo koles, predstavitve e-koles, brezplačno vadbo, preizkus spretnostne vožnje s skiroji in vožnjo s starodobno rikšo ob zvokih lajne.

Akciji Pešbus, ki bo potekala na dveh osnovnih šolah, bodo prostovoljci spremljali mlajše šoloobvezne otroke v šolo. Na Drugi osnovni šoli bo akcija potekala drugo leto, za Prvo osnovno šolo pa bo Pešbus organiziran prvič. 

Celoletni projekt 
S kolesom, skirojem ali rolko v šolo bo potekal na Osnovni šoli Šmartno in Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec, z namenom spodbujanja osnovnošolcev in posredno njihovih staršev za aktiven način prihoda v šolo, ker le-ta pripomore k vsakodnevnemu gibanju, višji koncentraciji ter krepitvi odgovornosti in samozavesti. 

Spretnostni poligoni za vožnjo s skirojem bodo potekali na štirih osnovnih šolah v času pouka (PŠ Pameče, Prva OŠ, Podgorje, Šmartno.). Sodelujoči učenci, ki še nimajo možnosti opravljati kolesarskega izpita, bodo prejeli informacije o opremi za varno vožnjo s skirojem ter kje in kako se vozijo z njim, z namenom spomniti, da skiro ni igrača, ampak učinkovito prevozno sredstvo.

Znotraj ETM bo potekal še projekt S kolesom v mesto, ki je spodbuda okolju, zdravju in kakovostnejši rabi javnega prostora, sodelujočim lastnikom lokalov pa prispevek k spodbudnejšemu okolju za poslovanje in interakcijo z občani. Vsi kolesarji, ki bodo med 1. avgustom in 21. septembrom prišli v center Slovenj Gradca, bodo pri vstopnih parkirnih kabinah prejeli oštevilčen kuponček za popuste, katere lahko vnovčijo v vseh lokalih z napisom “Kolesarju prijazen lokal”

Vsi dogodki in aktivnosti, ki jih v Slovenj Gradcu v sklopu Evropskega tedna mobilnosti izvajajo društva, zavodi, podjetja in posamezniki spodbujajo varstvo okolja, zdravje in kakovost bivanja za vse generacije in prav zato vabljeni k sodelovanju tudi vi!



Oglejte si tudi