Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

V Slovenj Gradcu smo obeležili svetovni dan duševnega zdravja

10. oktober je vsako leto namenjen ozaveščanju o pomenu duševnega zdravja. Ta dan smo strokovne sodelavke s Centra za krepitev zdravja Koroške letos obeležile z različnimi aktivnostmi.

 

Rdeča nit naših dogodkov ob 10. oktobru, svetovnem dnevu duševnega zdravja, je bila tokrat pozitivna psihologija. Čeprav gre za relativno mlado področje psihologije, se slednje osredotoča na pozitivne vidike človeka, ki so ljudi zanimali že od nekdaj. V ospredju so teme, kot so sreča, ustvarjalnost, upanje, optimizem in življenjski smisel.

 

Naše aktivnosti so se začele že zjutraj, ko smo za obiskovalce starega mestnega jedra v Slovenj Gradcu pripravili stojnico. Mimoidočim smo predstavili nekaj načinov, kako lahko dnevno skrbijo za svoje duševno zdravje, ter jim približali preventivne delavnice, ki jih v ta namen izvajamo v Centru za krepitev zdravja Koroške (Spoprijemanje s stresom, Spoprijemanje z depresijo, Spoprijemanje s tesnobo in Tehnike sproščanja). Obiskovalci so si lahko dan polepšali z izbrano pozitivno ali spodbudno mislijo, svojo ustvarjalnost pa so lahko krepili ob barvanju pobarvank in izdelavi origamijev. Spodbujali smo jih tudi, da o sebi razmišljajo na pozitivi način in ugotovijo, kaj je tisto, zaradi česar so sami nase ponosni. Njihove ideje smo zapisali in predstavili na pozitivni steni.

 

Za dobro vzdušje so poskrbeli tudi naši najmlajši obiskovalci, otroci iz slovenjgraškega vrtca. Z vzgojiteljicami smo jih spodbudili, da so narisali prav posebno risbico. Na njej so predstavili nekaj, kar jih spravi v dobro voljo. Izdelki, ki so nastali, so bili nadvse zanimivi.

 

Dopoldne se je dogajanje preselilo v bližnji Andeški hram, kjer je psihologinja Mojca Šipek najprej pripravila predavanje z delavnico Dobro sem. Predstavila je bistvena področja, s katerimi se ukvarja pozitivna psihologija, in kako lahko njene ugotovitve uporabimo v vsakdanjem življenju. Udeležence je z vajami spodbudila, da o tem razmišljajo tudi sami. Prejeli so tudi nekaj predlogov, kako lahko krepijo svojo ustvarjalnost in dobro počutje. Sledila je še delavnica o tehnikah sproščanja. Udeleženci so lahko natančno spoznali in preizkusili različne tehnike, ki ob redni in pravilni izvedbi prinašajo številne pozitivne učinke tako za telesno kot duševno zdravje. Obiskovalci so se strinjali, da je v sodobnem, stresnem načinu življenja še toliko pomembneje, da si znamo vzeti nekaj časa zase, za lastno zdravje in sprostitev.

 

Pozitivna psihologija je lahko pri tem dobro izhodišče in nas vabi, da vsak od nas razišče svoje potenciale in talente.

 

Zapisala: Mojca Šipek, mag. psih.

Strokovna sodelavka v Centru za krepitev zdravja Koroška

Oglejte si tudi