Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Nasveti za spoznavanje zgodovine Slovenj Gradca

Ste navdušenci nad zgodovino ali obisku kraja zgolj radi dodate časoven okvir nastanka in smiselno zaokrožite njegovo zgodbo s poznavanjem temeljnih dogodkov, ki so ga izoblikovali? Mesto, ki je leta 1989 prejelo naziv »mesto glasnik miru« ima zelo zanimivo in dolgo zgodovino, ki jo lahko odkrivamo na vsakem koraku. Velikokrat nas prevelika izbira zmede, zato smo za vas pripravili 5 nasvetov za spoznavanje bližnje in daljne zgodovine naše občine.
Začnimo na začetku. 

Znake oziroma ostanke naselitve v Slovenj Gradcu in bližnji okolici najdemo že iz leta 750 pr. n. št. (gradišče iz starejše železne dobe na Gradišču), še posebej se je kraj uveljavil v antičnih časih, ko je bila v Starem trgu rimska naselbina Colatio. Rimske kamnite spomenike iz tega časa najdemo v Koroškem pokrajinskem muzeju v okviru zbirke Božanskim manom. V sklopu stalnih razstav boste lahko spoznavali še bolj nedavno zgodovino v okviru spominske sobe Franca Ksaverja Meška, Sokličeve zbirke in Tretjakove afriške zbirke. Zgolj par 10 metrov stran pa si lahko ogledate Rojstno hišo Huga Wolfa. V letošnjem letu obeležujemo 160 let njegovega rojstva in v njegovo čast so organizirane številne prireditve skozi celo leto. 

 

Cerkve – vsaka je nekaj posebnega

Cerkev sv. Jurija: Ste vedeli, da v cerkvi najdemo stekleno hodno površino skozi katero lahko opazujemo zgodnjesrednjeveške ostanke iz 9. stoletja?

Cerkev sv. Pankracija: Ste vedeli, da je cerkev nastala iz nekdanjega gradu, ki je bil prvič z listino omenjen že leta 1091?

Cerkev sv. Elizabete: Ste vedeli, da je cerkev najstarejša stavba v mestnem jedru, ki jo je grof  Bertold V. Andeški kot prvo cerkev na svetu posvetil svoji nečakinji Elizabeti Turingijski?

Cerkev sv. Duha: Ste vedeli, da nekdanja špitalska cerkev skriva freske Andreja in Ottinga, ki prikazujejo 27 prizorov iz Pasijona? Pa še to – naj vas zunanjost ne zavede, cerkev je »mlajša« od svoje sosede sv. Elizabete.

 

Spoznavanje mestnega jedra: organiziran sprehod ob mestnem obzidju ali samostojno spoznavanje z Unlock-om

Mestno jedro Slovenj Gradca je predstavlja pomemben urbanistični spomenik, saj je kljub temu, da danes zgradbe kažejo podobo iz 19. stoletja, ohranilo svojo srednjeveško zasnovo. V srednjem veku so ga obdali z obzidjem, ki ga pozorno oko še danes ponekod opazi. In prav ob mestnem obzidju se lahko sprehodite v spremstvu vodičke Nataše Škorjanc, ki vam bo predstavila številne zanimive anekdote in dejanska zgodovinska dejstva iz preteklosti.

V kolikor pa raje raziskujete sami, vam priporočamo, da kulturne znamenitosti in nekdanje znane osebnosti spoznate z leseno knjigo, ki vam bo skrivnosti razkrivala s pomočjo reševanja zanimivih ugank. Če je v vas vsaj malo pustolovske krvi, izberite Unlock

 

Pomemben del zgodovine Mislinjske doline – mlini in žage

Izrednega zgodovinskega pomena za območje sta tudi dve reki in njuni dobri hidrografski pogoji za energetsko uporabo vode, ki so jih s pridom izkoriščali že v preteklosti. Mislinjska dolina je velik energetski potencial vodotokov, kljub njihovim hudourniškim značajem, izkoriščala s številnimi žagami in mlini. Danes si lahko ogledate obnovljena Herčevo žago in mlin na reki Mislinji ter Plešivški mlin na reki Suhodolnici

 

Paučkove partizanske bolnišnice

Tako kot večino krajev v naši bližini, je tudi Slovenj Gradec zgodovinsko pomembno zaznamovala vojna. Deset kilometrov iz Slovenj Gradca (na Legnu) najdemo kulturni spomenik državnega pomena – ohranjeno partizansko bolnišnico Trška gora, ki je delovala v sklopu Paučkovih partizanskih bolnišnic. To je skupno ime za šest preprostih, skrivnih partizanskih bolnišničnih kompleksov, ki jih je na zahodnem Pohorju s pomočjo drugih, od aprila 1944 do konca vojne zgradil partizanski zdravnik dr. Ivan Kopač – Pauček (1916 – 1988). V njih se je zdravilo okrog 300 partizanskih ranjencev, med njimi so bili tudi pripadniki zavezniških formacij. 

 

Vabljeni k spoznavanju bogatega izročila preteklosti Slovenj Gradca!

Oglejte si tudi