Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

PD Slovenj Gradec ima MARKACISTA LETA 2019

Vodja Odseka za planinske poti pri PD Slovenj Gradec Slavko Pogorelčnik je dobil najvišje priznanje MDO Koroške Odbora za planinske poti, postal je MARKACIST LETA 2019.
Naše Planinsko društvo Slovenj Gradec, ki je v letu 2019 praznovalo svojo 100 letnico delovanja, je  znova dobilo  priznanje za svoje delo. Vodja Odseka za planinske poti  Slavko Pogorelčnik je dobil najvišje priznanje MDO  Koroške Odbora za planinske poti, postal je MARKACIST LETA 2019. Priznanje je prejel v okviru rednega letnega zbora markacistov Koroške, ki je bil tokrat v Šentilju v soboto 1.februarja 2020.

Markacisti so tiste osebe, ki poskrbijo, da pohodniki, planinci hodimo po planinskih poteh, ki so opremljene z markacijami, smernimi tablami , v visokogorju s klini in jeklenicami, na kočah pa z vpisnimi knjigami  in žigi. Mnogo ur prostovoljnega dela markacistov zajema vzdrževanje prehodnosti poti, ki pogosto obsega redno odstranjevanje podrasti,  obsežnejša dela tudi  z motornimi žagami, sanacije brvi, sanacije po žledolomih,  nadelave  novih odsekov poti.

Slavko Pogorelčnik je prevzel vodenje markacistov v našem društvu leta 2003 in svojo skupino markacistov  postopoma številčno tudi okrepil. Na Koroškem je preko 500km planinskih poti, od tega usposobljeni  markacisti našega društva skupaj s Slavkom Pogorelčnikom kot vodjo  skrbijo kar za 76 km planinskih poti. Udeležujejo se tudi vseh skupnih akcij na nivoju  Odbora za planinske poti za Koroško in vsekakor vseh naših domačih društvenih akcij. Kot eno izmed  pomembnejših skupnostnih akcij, kjer so naši markacisti s svojim prostovoljnim delom dodali zelo pomemben  delež, lahko omenimo pomoč    Turističnemu društvu Slovenj Gradec pri urejanju Učne poti na Rahtel.

Slavko Pogorelčnik se je v vseh teh 16 letih vodenja odseka izkazal tako  s svojim delom kot markacist in tudi s svojim organizacijskimi sposobnostmi kot vodja odseka, zato vemo, da  je  podeljeno priznanje MARKACIST LETA 2019 prišlo v prave roke. Iskreno mu čestitamo tudi v društvu. Fotografije s podelitve priznanja je prispeval Janez Senica.

                                                                                         PD  Slovenj Gradec

Oglejte si tudi