Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

"Zdravo delo v pisarni" – ohranjanje zdravja in gibljivost hrbtenice na delovnem mestu

V ponedeljek, 29. 1. 2018 smo na MOCIS-u organizirali delavnico, ki je bila namenjena predvsem zaposlenim, ki opravljajo sedečo delo. Vodila jo je mlada slovenjgraška fizioterapevtka Ajda Hrastnik, ki ima svojo fizioterapevtsko prakso v prostorih TC Katica v Slovenj Gradcu, hkrati pa kot strokovna podpora sodeluje v različnih športnih timih, reprezentancah in klubih.
Sodoben način življenja od hrbtenice zahteva velik davek, bolečine v hrbtenici so tako pogoste, da zaradi njih trpi kar 80 odstotkov ljudi. Najbolj negativno na zdravje naše hrbtenice vpliva dolgotrajno sedenje in ponavljajoči gibi. Po najnovejših raziskavah je dolgotrajno sedenje enako škodljivo kot kajenje. 

Na delavnici so se udeleženci naučili, kaj lahko storijo, da se ne bo po urah sedenja v pisarni pojavil otrdel vrat, mravljinci in bolečine v hrbtenici. Pridobili so nekaj osnovnih anatomskih znanj o zgradbi in delovanju hrbtenice, spoznali razloge, zakaj in kako pride do težav, kaj lahko storimo da težave preprečimo in kaj, če se vseeno pojavijo.

 

Prejeli so priporočila, kako si najbolje urediti delovno mesto in zanimivo navodilo, »da moramo stvari, ki jih najpogosteje uporabljamo, imeti najdlje od mize«, saj smo tako prisiljeni večkrat vstati in razbremeniti hrbtenico.

 

V praktičnem delu delavnice so bile predstavljene in preizkušene preproste preventivne in raztezne vaje za ohranjanje zdravja hrbtenice ter priporočila glede najustreznejših spalnih položajev. Spoznali so tudi vaje za lajšanje bolečin ter standardne in specialne fizioterapevtske obravnave. Delavnice se je udeležilo 28 udeležencev, tako posameznikov kakor manjših skupin zaposlenih v različnih podjetjih in javnih zavodih. 

Oglejte si tudi