Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Zaposleni v koroški regiji izkoristili možnost pridobivanja novih znanj

MOCIS, Center za izobraževanje odraslih je 21. marca v prostorih MKC Slovenj Gradec uspešno izpeljal zaključno konferenco projekta "Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016–2019", v okviru katerega smo skupaj s 3 konzorcijskimi partnerji izvajali različne izobraževalne programe za zaposlene nad 45 let v koroški regiji.
Potrebo po  vlaganju v izobraževanja ljudi nam narekujejo tako demografske spremembe, hiter razvoj tehnologij in digitalizacije kot tudi manjša vključenost starejših odraslih, tako zaposlenih kot brezposelnih, v vseživljenjsko učenje. Demografske spremembe bodo med drugim zahtevale povečevanje delovne aktivnosti starejših, zato je naloga izobraževalcev odraslih, da krepimo učenje za in skozi življenje.

S programi, ki smo jih izvajali, smo povečali vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje v koroški regiji ter izboljšali kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi. Ciljna skupina programov so bili zaposleni: starejši nad 45 let (70 %), z največ dokončano srednjo šolo. Naši partnerji so bili: A.L.P. Peca, d. o. o., Smeri, d. o. o. in Šolski center Ravne na Koroškem, Srednja šola Ravne.

Ponosni smo, da smo v obdobju od 17. 6. 2016 do 31. 12. 2018 izvedli 102 skupini programov in tako opravili 54.748 ur različnih izobraževanj. V programe smo v okviru konzorcija vključili 1209 udeležencev, od tega je bilo 897 udeležencev starejših nad 45 let. Z veseljem lahko sporočimo, da bomo s skupinami, ki jih še izvajamo do 31. 3. 2019, dosegli zastavljene kazalnike – 1243 vključenih udeležencev in 870 udeležencev starejših nad 45 let. Največ udeležencev – 591 je bilo vključenih v programe učenja tujih jezikov. Izvajali pa smo še sledeče programe: 

  • računalniške tečaje,
  • priprave za voznike viličarjev,
  • priprave na različne vrste varilnih postopkov,
  • program o čustveni inteligenci,
  • program ohranimo vitalnost za daljšo delovno aktivnost,
  • programe Usposabljanja za življenjsko uspešnost – Izzivi podeželja, Moje delovno mesto in Knjige so zame.

 Malo manj kot 300 udeležencev je bilo takšnih, ki so bili vključeni v več izobraževalnih programov.

Projekt se sicer uradno z marcem res zaključuje, vendar vas obveščamo, da smo v jeseni 2018 skupaj partnerji uspeli pridobiti nov projekt, ki je namenjen izobraževanju starejših odraslih nad 45 let, zaposlenim in brezposelnim, z največ srednjo poklicno šolo.

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.



Oglejte si tudi