Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Zaključna ekskurzija na DUNAJ z zaključkom

Člani Univerze za tretje življenjsko obdobje v Slovenj Gradcu, ki deluje v okviru MOCIS-a, smo se dogovorili, da zaključek študijskega leta 2016/17 popestrimo z obiskom večnega Dunaja. Ker je naš kraj blizu meje Avstrije, smo že nekaj časa razmišljali, da bi se delo U3ŽO lahko opazilo tudi izven naših meja. Tako so se nekako spletli stiki z Antonom Levstekom , predstavnikom slovenskega hotela Korotan na Dunaju, vodstvom Mocisa in županom našega mesta. Povezava je tudi v okviru 750 letnice Slovenj Gradca in v počastitev rojaku Hugo Wolfu in drugih znanih Slovencev, ki so v zgodovini živeli in delovali na Dunaju. Tako se je zgodil tudi ''Večer v slovenskem hotelu Korotan'' na Dunaju s fotografsko razstavo na temo mesta Slovenj Gradec aktivnih članov programa ''Čarobnost fotografije'' na U3ŽO.
 

Zategadelj smo se odpeljali  z avtobusom v petek, 19. maja  proti  Dunaju. Ob prihodu nas je v hotelu Korotan sprejel  g. Levstek, ki nam je preko video posnetkov predstavil zgodovino tega dela Evrope.

Sledila je vožnja v center Dunaja s panoramskim vodenjem .  Poudarki ogleda  so bili predvsem na  soustvarjanju zgodovine mesta naših znanih Slovencev. Omenjeno je bilo delo Urania arhitekta Maksa Fabianija, ki je zasnovana kot ladja ob Donavi, kjer je tudi znan observatorij. Eden izmed zaščitnih znakov Dunaja je tudi Prater, zabaviščno velikansko  kolo Riesenrad , ki so ga postavili že leta 1897 v čast zlatemu jubileju cesarja Franca Jožefa I., ki je leta 1898 praznoval 50. letnico vladanja. Mesto ob Donavi ima  izredno lepo urejene plaže v dolžini kar 40 km,  zelo dobro pitno vodo, v najstarejšem parku spomenik Mozarta, najvišjo stavbo DC Tower v Avstriji v bližini stavb Združenih narodov, poslopje parlamenta, ki je v zgodovini služilo različnim inštitucijam in vladam. Novi del Dunaja so začeli graditi v 80 letih prejšnjega stoletja z izredno modernimi stavbami, ki so nekako mesta v mestu.

Po mestnem  središču smo se sprehodili peš prav tako v družbi izrednega poznavalca Dunaja g. Levsteka.  Ogledali smo si  veličasten Trg Marije Terezije, saj letos mineva 300 let odkar se je 13.maja 1717 v dunajski cesarski palači Hofburg rodila Marija Terezija, ki je kar 40 let vladala velikem delu Evrope in je korenito vplivala tudi na razvoj naših dežel.  Imela je šestnajst otrok, bila velika zagovornica reform v šolstvu, davkih, vojski, uvedla obvezno sajenje krompirja in prvi zemljiški kataster. Sprehodili smo se mimo cesarske palače Hofburg, znamenite slaščičarne inhotela Sacher  vse do stolnice sv. Štefana ter do najbolj priljubljenega sprehajališča Dunajčanov, široke ulice Graben, ki jo krasi kužno znamenje Pestsaule v spomin na veliko epidemijo kuge 17.stoletja v Avstriji. Ustavili smo se tudi pred znamenito Zaherlovo palačo ,  prvim modernim delom slovenskega arhitekta Plečnika, ki je bila zgrajena do leta 1905 .

Preživeli smo prelep sončen dan  z radovednostjo obdan  in bogatejši z zanimivimi informacijami o Dunaju smo se veselo vračali nazaj proti Sloveniji in vsak v svoj dom.

 

                                                           Vtise za U3ŽO SG zapisala Zdenka Turičnik

Oglejte si tudi