Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Za svoje življenje smo odgovorni sami

Našli smo se v razmerah, ki za nikogar od nas niso vsakdanje. V epidemiji koronavirusa se nam porajajo vprašanja: bodo v družbi ostale posledice na ekonomskem, socialnem, zdravstvenem, izobraževalnem področju. Upam, da znamo strniti vrste in kljub omejitvam gledati naprej, da se po koncu nastale situacije zdravi vrnemo nazaj.

 

Za vse tiste, ki zaradi epidemije delamo na daljavo, je za nami prvi teden. Kako smo ga preživeli? 

 

Priprave na delo na daljavo, informacijski sistemi preobremenjeni, navodila MIZŠ, navodila vodstva šole, poplava mailov znotraj aktivov, čiščenje hiše, kuhanje, strah, da mi nekaj manjka iz trgovine, skrb, da otroka sproti opravljata šolske obveznosti, mož v službi, razkuževanje … Prevzemal me je grozen občutek tesnobe.  

 

Po naravi sem globoko družaben človek in hvala za prijazne in spodbudne besede mojih »prjatlc«, ki me vsak dan spravljajo v smeh. Ravno to me je spodbudilo, da svoje misli delim z vami. Sem človek akcije, pač športna pedagoginja. Gibanje, zdrava prehrana, osebna higiena …vse to je zame Zdravje. To miselnost delim tudi s svojimi učenci, ki jih, ne boste verjeli, že pogrešam. V tem tednu sem jih poskušala prijazno spodbuditi, da kljub nastali situaciji, ne pozabijo na pomen gibanja. Zato sem vse, kar sem poslala svojim malim športnikom, tudi poizkusila: zjutraj šla na hitri pohod na bližnji hrib, naredila raztezne vaje, vaje za krepitev trebušnih, hrbtnih mišic, vaje za krepitev rok in ramenskega obroča. Nato sem se usedla v kotiček, ki je postal moja domača »pisarna«. Verjemite, delo je lažje steklo. Zato dragi otroci, upoštevajte naša navodila. Nagovorila sem vas, da je nenazadnje ravno v tej krizni situaciji napočil čas, da si očistite vaše sobice, pomagate staršem pri domačih opravilih, se poizkusite kot mali kuharski mojstri … Čas je, da znotraj družine vzpostavimo srečno in zdravo okolje. Starši, prosim pomagajte našim najmlajšim učencem, da ne izgubijo stika s šolskimi obveznostim. Starejši učenci - pametno si organizirajte dan.

 

Nekaj učencev je poslalo slike, kako s svojimi brati, sestrami, starši preživljajo prosti čas. Dodali so komentarje, da že upoštevajo naša navodila. Hvala!

Če kdo, so otroci tisti, ki nam sporočajo, da je življenje akcija, gibanje, ni stanje na mestu in čakanje. Zato vam predlagam, da dosledno upoštevate navodila NIJZ, bodite strpni, prijazni, imejte se radi, večkrat na dan naredite počepe, raztezne vaje, vaje za moč in če imate možnost, pojdite na sprehod.

 

Zavedajte se, da smo za svoje življenje odgovorni zgolj sami.

 

 

                                                                                                                                                                  Jožica Marzelj

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi