Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

OTVORITEV INFORMATIVNE TABLE – PODGORJE PRI SLOVENJ GRADCU

V sredo, 6. julija 2022, se je izpolnila dolgo tleča želja, da se v središču Podgorja postavi informativna tabla z velikim zemljevidom vasi in najpomembnejšimi podatki o kraju. Precejšnje število zbranih na otvoritvi, kjer so s pevsko–plesnim programom še posebej navdušili vrtčevski otroci, so enoglasno potrjevali dejstvu, da je kraj Podgorje takšno tablo potreboval. Osnovni podatki o kraju (predstavitev kraja, šole, župnije, društev, kulinarike) so tisti, ki jih tako domačini kot obiskovalci radi izvemo ter predstavljen kraj tudi raziskujemo oziroma se vanj večkrat vračamo, vanj povabimo druge …

Od ideje do uresničitve …

Ob vsakokratnem raziskovanju domače pokrajine se je porodila ideja, da bi v kraju Podgorje potrebovali zbrane podatke o kraju. Četrtošolci, ki se v okviru pouka (pri predmetu družba), ukvarjajo z raziskovanjem domače pokrajine, so vsakič znova ugotavljali, da imajo težave pri dostopu informacij o Podgorju, pri pomanjkanju virov. Zato smo pričeli z zbiranjem podatkov o domačem kraju. V okviru raziskovalne naloge so z različnimi raziskovalnimi metodami in viri (ustni, pisni, internetni) zbrali osnovne podatke o kraju. V času raziskovanja smo prišli tudi do ideje, da bi bilo dobro, če bi oblikovali informativno tablo kraja, zloženko, zbornik kraja, kjer bi bili podatki o kraju zbrani na enem mestu. V času šolanja na daljavo smo nato s pomočjo aplikacije Padlet (spletna informativna tabla) (https://padlet.com/MajdaTamseHorvat/bcg2366npz1m7ffk) zbrane podatke oblikovali v zapis, ki bi ga lahko uporabili turisti, ki bi prišli v Podgorje. Vsak učenec se je postavil v vlogo turističnega vodnika in svoj domači kraj opisal in ga nato tudi predstavil. Nastali so uporabni zapisi in navdušujoče predstavitve, ki so bile iztočnica za nadaljnje raziskovanje in sodelovanje s krajem.

Ideja o informativni tabli se je porodila tudi v svetu Vaške skupnosti Podgorje. Združili smo moči in pričeli z raziskovanjem, zbiranjem podatkov. Po dveh letih raziskovalnega dela, kjer so poleg četrtošolcev (generaciji 2010 in 2011) sodelovali še učitelji (mag. Majda Tamše Horvat, Andrej Glasenčnik, Nina Krištofelc in Sandi Borovnik) in predstavniki vaške skupnosti (Danica Krevh, Vinko Lenart) ter drugi, smo uspeli zbrati večino podatkov, ki smo jih želeli predstaviti na informativni tabli. S pomočjo oblikovalke Lidije Verčkovnik (iz podjetja Lepota oblike) in Reklamnega studia Gams Aleš smo zbrane podatke oblikovali v zanimivo in pregledno dvostransko informativno tablo. Na eni strani je velik zemljevid vasi s posebej označenimi zaselki, ustanovami in kmetijami. Na drugi strani pa so opisi kraja, zgodovina šolstva, utrinki župnije Podgorje, opisi društev v kraju, kulinarika. Dodane so fotografije kraja in značilnosti v njem. Nekdanji učenec šole Luka Krištofelc pa je pripravil zanimiv videoposnetek kraja iz zraka (https://www.youtube.com/watch?v=6t8-hHtDHmg).

Zbrane so na otvoritvi nagovorili predsednica Vaške skupnosti Podgorje, ga. Danica Krevh, podžupanja MO SG, ga. Martina Šisernik in ravnatelje šole, mag. Aljoša Lavrinšek. Vsi govorci so poudarili pomen in pomembnost postavljene table tako za krajane kot obiskovalce (turiste) kraja.

Prav vsak izmed nas je lahko pobudnik za raziskovanje kraja, turistični vodnik, navduševalec …

Če bomo ponosni na svoj kraj in ga bomo radi predstavljali drugim ter jih s tem navdušili za obisk tega lepega kotička pod Uršljo goro, potem smo svojo nalogo opravili.

Radi imejmo svoj kraj.

Bodimo ponosni, da smo Podgorčani.

Izražajmo spoštovanje in hvaležnost do ljudi in vsega, kar so ustvarili.

Zapisala: mag. Majda Tamše Horvat


Oglejte si tudi