Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Oktober v znamenju ozaveščanja o raku dojk

Mesec oktober že tradicionalno mineva v znamenju ozaveščanja o raku dojk. Gre za vrsto raka, ki je pri ženskah najpogostejša – v Sloveniji vsako leto za njo zboli okoli 1300 žensk, prizadene pa tudi 10 moških. 

Če raka dojk odkrijemo dovolj zgodaj, je dobro ozdravljiv, zato sta ozaveščanje in zgodnje odkrivanje raka še toliko pomembnejši. V Centru za krepitev zdravja Koroška skupaj s člani Koroškega društva za boj proti raku v Slovenj Gradcu in Mislinji v ta namen pripravljamo raznolike dejavnosti. 

Več aktivnosti v lokalni skupnosti 

Aktivnosti v rožnatem oktobru, mednarodnem mesecu ozaveščanja o raku dojk, smo začeli z ovijanjem nekaterih slovenjgraških in mislinjskih dreves v rožnato. Ozaveščati smo želeli tudi s kolesarjenjem od Zdravstvenega doma v Slovenj Gradcu do Zdravstvene postaje v Mislinji, a nam je zagodlo vreme, zato smo to dejavnost odpovedali.

Z aktivnostmi smo tako nadaljevali petega oktobra, ko smo v VGC Andeški hram pripravili stojnico o dnevu zdravih dojk. Naslednji dan je, prav tako v sodelovanju z VGC Andeški hram, potekala prva rožnata urica – delavnica samopregledovanja dojk na modelu pod vodstvom Metke Markovič, dr. med., spec. splošne medicine. 22. oktobra ob 11. uri bo zdravnica delavnico izpeljala še enkrat, zato vabljeni, da se nam pridružite v VGC Andeški hram. Prosimo vas, da se na delavnico prijavite do vključno 21. 10. 2020 na telefonsko številko 030 662 126 ali na e-mail zvmladina@zd-sg.si.

Pomembno je samopregledovanje

K zgodnjemu odkrivanju raka dojk pripomore redno mesečno samopregledovanje, s katerim bi morale ženske začeti že v mladosti. Priporočajo, da si ženska do menopavze dojke pregleda vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Pomembni so redni pregledi, med katerimi pretipamo obe dojki in pazduhi. Če opazimo zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje, so to neobičajne spremembe, o katerih se moramo posvetovati s svojim zdravnikom ali ginekologom. 

Pri pravilnem samopregledovanju dojk, ki je ključno, si lahko pomagate z mobilno aplikacijo Breast Test, prikaz pa je na voljo tudi na spletni strani www.europadonna.si.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je za ženske, stare med 50 in 69 let, pomembno tudi redno sodelovanje v državnem presejalnem programu DORA

Vabljeni torej, da poskrbite za svoje zdravje – v rožnatem oktobru in seveda tudi v ostalih mesecih v letu.

 

                                                          Zapisali: Mojca Šipek, mag.psih., Mateja Učakar, mag.zdr.nege

Oglejte si tudi