Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Plaketa za Ekološko društvo Slovenj Gradec

Na svečani seji v Koroški galeriji likovne umetnosti je v sredo, 19. 9. 2018, med prejemniki plaket bilo tudi Ekološko društvo Slovenj Gradec. Že od leta 2011 si prizadeva za boljše in lepše okolje ter s pomočjo članov in občanov aktivno ozavešča, izobražuje in podpira vse, ki so zaznali okljske probleme sodobnega časa. Med prvimi so podprli pobudnike CIVOZ-a, Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov.

Ekološko društvo skrb za varovanje okolja izkazuje od samega nastanka. Z raznimi aktivnostmi sodeluje pri zmanjšanju odpadkov, ponovni uporabi stvari, izobražuje ter predvsem sodeluje s celo paleto organizacij, društev, javnimi zavodi, šolami v Slovenj Gradcu in širše. Začeli so kot skupina zanesenjakov, ki so se jim pridružili ostali člani. Med vidnejše dosežke štejejo njihovi projekti: dvoriščni sejmi, Slovenj Gradec brez plastičnih vrečk, VZEMI IN DARUJ, zmaga dijakov Gimnazije Slovenj Gradec pod taktirko članice Ekološkega društva v sedemletni Goodyearovi kampanji Pozor(!)ni za okolje, nekajletno sodelovanje v mednarodnem projektu Noč knjige, leta 2015 so predstavili in uvedli Šolo zdravja – 1000 gibov na dan, ki deluje že v petih skupinah v naši občini, oživljanje kmečke tržnice, sodelovanje v enomesečnem projektu Kje je prostor, zasaditev sadnih dreves ob kolesarski stezi, internetni akciji podpisa Svečane zaobljube o zmanjšani uporabi plastičnih vrečk ob 750-letnici omembe Slovenj Gradca in še bi lahko naštevali.

Vsa leta njihove članice organizirajo brezplačne šiviljske tečaje ponovne uporabe tekstila, vzorno skrbijo za ponovno uporabo v svojem skladišču Elizabetinega doma ter se trudijo za inovativne pristope reševanja okolijskih problemov.

Njihova največja odlika je sodelovanje, ki ga občani lahko opazimo v različnih kotičkih našega mesta. Tako so s Koroško galerijo likovne umetnosti zasadili »Zeliščno gredo brez meja«, postavili hladilnike s knjigami, organizirali različne izmenjave na javnih prostorih, nazadnje viškov sadja in zelenjave, prodajalne opremili z letaki »Uporabljam svojo vrečko« ter se vedno odzvali na povabila organizatorjev večjih dogodkov. Sodelujejo tudi izven meja Slovenj Gradca. Vsako leto jih povabijo v Črno na Koroškem, Gorenje Group d. d. je njihovo idejo brezplačnih knjižnic razširilo na celotno področje Slovenije. Donirali so že 30 retro hladilnikov, ki so se poškodovali v proizvodnji ter sporočili, da je čakalna vrsta še dolga. Nazadnje jih je k sodelovanju povabilo tudi Ministrstvo za okolje in prostor in tudi s pomočjo Ekološkega društva Slovenj Gradec ravnokar poteka državna kampanja »Imam svojo vrečko«.

Njihova največja odlika je, da so pri reševanju problemov vedno korak pred časom in so morebiti zato včasih tudi preslišani. Trenutno imajo v načrtu ozaveščati občane za zmanjšano uporabo plastičnih sveč, pospeševati uporabo lokalne pridelane hrane ter začeti na prireditvah udeležence navajati na svoje kozarce in s tem zmanjšati uporabo plastičnih. So med prvimi, ki so podprli pobudnike Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja.

Oglejte si tudi