Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec na pohodu Na Krasu je krasno

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v nedeljo, 6.10.2019 podali na jesenski pohod na Kras. V sončnem vremenu ter zelo prijetnih jesenskih temperaturah se je na pot letošnjega pohoda odpravilo 32 naših planincev pod vodstvom vodnikov Jožeta Senice-Joca, Danila Goljat in Borisa Goljat.
Udeležili smo se  tradicionalnega  24. čezmejnega pohoda Na Krasu je krasno v organizaciji  Slovenskega  kulturnega  društva Vigred, Jamarskega  društva Grmada, planinskega  odseka smučarskega društva Devin, Razvojnega  društva Pliska,vaške skupnosti Tubelj in Slovenskega planinskega društva iz Trsta. Tublje pri Komnu, obmejna gručasta tipična kraška vasica, je bila začetek pohoda. Domačini so pohodnike nagovorili in pogostili.

 

Množica pohodnikov je krenila na pot pod vodstvom domačih vodnikov, kajti značilnost tega pohoda je, da je trasa pohoda vsako leto drugačna. Letos so pripravili še drugi malo krajši in  lažji pohod za družine in otroke.

 

Pohodniška pot  je  vodila med  rujem, borovci, z bogato podrastjo obdanimi mešanimi gozdovi, brinovimi grmiči in med vinogradi.  Prireditelji pohoda so nam v času pohodniškega odmora pripravili kratek koncert narodnozabavne glasbe in pogostili s sladkim grozdjem, domačim vinom.

 

Pohodniška pot je vodila nad kraškima vasicama Brje in Tublje pri Komnu na hrib Sveti Lenart (San Leonardo) s prvotnim imenom Lipnik. Sedanje ime je povezano z malo cerkvijo, katere ostanki so še vidni na njegovem zelo razglednem vrhu. Razgled nad Tržaški zaliv je bil čudovit, videli smo množico jadrnic športne  regate.

 

Kraška jama letošnjega pohoda je bila jama Pečina na Leskovcu ali Zidaričeva pejca (Grotta Azzura di Samatorzo). Njena položnost in lahek dostop je omogočila postati zavetišče pastirjem, predvsem pa vojakom in konjem med ofenzivo v 1.svetovni vojni ter obenem pomenila zelo dragocen vir vode. V njej so zgradili dve betonski cisterni za vodo, ki ju je napajala kapnica. Jama Zidaričeva pejca  je pomembna tudi zaradi mnogih arheoloških ostankov, ki so jih izkopali številni raziskovalci.

 

Na prireditvenem prostoru v kraju Praprot, kjer je potekal večdnevni 24. kraški Oktoberfešt, smo po zaključku pohoda  poleg pogostitve  prejeli tudi sir in vino kot priznanje za najštevilčnejšo skupino, ki se je udeležila letošnjega pohoda. Degustacija sira in vina na poti proti domu je bila prijetna, dobra in vsekakor dobrodošla.

Utrinke pohoda sta v fotografijah  dodala Janez Senica in Danilo Goljat. Na Krasu je krasno, vedno je tako – in organizatorjem smo obljubili, da se vrnemo prihodnje leto na jubilejno, že 25. prireditev.

                                                           Pripravila :

                                                           Marjeta Škorja

                                                           PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi