Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

SG mobilc nepogrešljiv za starejše

Štirinajst šoferjev prostovoljcev si je do konca leta že razporedilo urnik za brezplačne prevoze starejših v okviru programa za medgeneracijsko pomoč SG mobilc. Gre za nepogrešljivo storitev za starejše v Mestni občini Slovenj Gradec, ki jo redno uporablja več kot 300 uporabnikov.

Brezplačni prevozi v Mestni občini Slovenj Gradec so starejšim na voljo vse delovne dni med 7. in 15. uro. Prevoz morajo vnaprej naročiti na telefonski številki 041 44 11 99. Evgenija Cesar, koordinatorka prevozov, pravi, da z enim avtomobilom zaenkrat še zmorejo opraviti skoraj vse vožnje, po katerih povprašujejo uporabniki.

»Večina jih prevoz potrebuje za obisk zdravnika ali kako drugo zdravstveno storitev. Odpeljemo jih tudi po nakupih v trgovino ali na pokopališče,« je povedala Evgenija Cesar, ki na telefonsko številko SG mobilca pogosto dobi tudi druga vprašanja, ki pestijo starejše, a niso povezana z brezplačnimi prevozi.

»Interes za brezplačne prevoze znotraj občinskih meja je zelo velik. Nekateri občani storitev uporabljajo redno, drugi občasno,« je razložila Evgenija Cesar. Povprečna starost uporabnikov je 80 let, nekateri jih štejejo čez devetdeset.

Prostovoljci vozijo posebej za ta projekt namenjeno vozilo in poleg prevozov po potrebi nudijo starejšim tudi spremstvo. Z medgeneracijskim sodelovanjem lokalna skupnost preprečuje izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev in presega miselnost, da je skrb za starostnike zgolj naloga sorodnikov.

Program za medgeneracijsko pomoč SG Mobilc v celoti financira Mestna občina Slovenj Gradec, izvaja pa ga pod okriljem javnega zavoda Spotur. Z donacijami v različnih oblikah program podpira kar nekaj družbeno odgovornih podjetij.

V zadnjih treh letih je s SG mobilcem sodelovalo dvajset šoferjev prostovoljcev, ki so opravili več kot 4400 prevozov, približno polovico na podeželje in polovico v mestu.


Oglejte si tudi