Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Pet D.tajlovih modrih let

Ulična razstava fotografij kolekcije Modri rek'lc je osrednji dogodek ob peti obletnici konceptualne trgovinice D.tajl, ki domuje na naslovu Glavni trg 25. 

Unikatna kolekcija Modri rek'lc je posvečena letošnji 100. obletnici rojstva slikarja Karla Pečka. Znano je, da se je v javnosti oblačil v suknjiče prepoznavne, kraljevsko modre barve. 

Ustvarjalci, ki se družijo v D.tajl Concept Store so oblikovali produkte, ki črpajo idejo iz umetnika samega, njegove pojave ali posredno, iz njegovih prepoznavnih del.

Za hommage ustanovitelju in dolgoletnemu direktorju Koroške galerije likovnih umetnosti ter slikarju, prof. Karlu Pečku so se odločili tudi zaradi njegove karizmatične osebnosti, ki se je kazala v poudarjeni družbeni vlogi, v čemer mu želijo slediti člani društva D.tajl. "Pečko je znal ljudi navduševati, da so sprejeli pobude in mnenja ter novosti, ki so bogatila posameznike in družbo. V domače okolje je privabil svetovno znana imena, kot sta denimo Ossip Zadkine in Henry Moore," je povedala članica društva Andreja Kragelnik. Člani društva pa so predvsem zadovoljni, da so po petih letih še vedno zelo povezni in se medsebojno navdihujejo in podpirajo ter že imajo polno novih idej, kako bodo v prihodnje poživljali mestno jedro. "Medse vabimo kreativne ljudi," je dodala predsednica Društva ustvarjalcev D.tajl Stanka Blatnik. 

 

Cenjena so tudi Pečkova prizadevanja pri pridobitvi in promociji naziva mesto glasnik miru OZN, s katerim se ponaša Slovenj Gradec. 

Za vse priložnosti uporabno kolekcijo Modri rek'lc, ki vključuje modna oblačila in dodatke, pa tudi hrano za dušo, so ustvarili: 

Andreja Kragelnik (Dva potepuha)

Suzana Seitl (Ljubko Handmade)

Lena Koprivnikar (Lenuhla)

Tatjana Dragićević (Tanjuška)

Rahela Mačič (Rahelin filc)

Maja Pilih (Blommen)

Karin Potočnik (Lanica & purica)

Atelje Stanka Blatnik

Jernej Kovač Myint (Jernej Myint illustrates) 

Nataša Knuplež (Ti.Ne.Ja Design

Vesna Jurjec Žvikart (Ventus juvel - Ready to wear & Bespoke jewellery


Osrednji del praznovanja, ulična razstava fotografij, je nastala v sodelovanju s fotografinjo Niko Hoelcl Praper, ki je D.tajlova posvojena članica. Zmeraj se nadvse potrudi pri fotografiranju in prida lastne, vedno sveže ideje. Na njenih izpovednih fotografijah so res ujeti najlepši trenutki dogajanj v mestu. Za to priložnost je modele posnela in motivirala pri zanimivih vratih v srednjeveškem jedru, jih prepoznate? Prizadevanja D.tajlovcev je finančno podprla Mestna občina Slovenj Gradec. 


foto: Vesna Jurjec Žvikart


 

Oglejte si tudi