Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Mednarodni festival kratkih neodvisnih filmov: Začetek festivala Shots v Slovenj Gradcu 3. 8. 2017

Mednarodni festival neodvisnih kratkih filmov Shots je Slovenj Gradec uspešno postavili na filmski zemljevid sveta, prizorišče so preselili pred dvorec Rotenturn, otvoritvena slovesnost se pričenja 3. avgusta ob 19. uri in 30 minut.

Po pogostitvi obiskovalcev prvega dne festivala Shots bodo 3. 8. 2017 ob 20. uri in 30 min pred Rotenturnom začeli s predvajanjem prvih sedmih izbranih kratkih neodvisnih filmov, otvoritveni bo slovenski avtorice Line Eržen z naslovom »Day passes, morning begins«. Po predvajanju filmov sledi druženje s koroško glasbeno skupino Hedera Vento. Vstopnine ni.  

V treh dneh festivalskega dogajanja, torej do 5. avgusta, bodo zavrteli 23 finalnih filmov izbranih izmed 1656 prispelih v Slovenj Gradec iz 120 držav z vsega sveta. Najbolj zastopana tematika v teh filmih je aktualna migrantska kriza, ki se ne čuti le v državah, prek katerih begunci potujejo v zahodno Evropo, pač pa tudi v velemestih, kot sta London ali New York.  

Festival neodvisnih kratkih filmov Shots s sloganom Pusti svoj pečat prireja slovenjgraško Društvo ekspiremantalne umetnosti Slovenija letos v soorganizaciji Kulturnega društva  Slovenj Gradec. Po uspešni delavnici risank z Jernejem Kovačem Myintom prirejajo 3. 8. ob 17. uri v Kuharjevem parku še drugo predfestivalsko ustvarjalno srečanje, in sicer delavnico Javni nastop in tehnike sproščanja z Žigom Čamernikom, poklicnim trenerjem igre in javnega nastopanja.
Že 2. avgusta pa bodo v Slovenj Gradec prispeli avtorji izbranih finalnih filmov. Znanih je tudi že 7 finalistov natečaja za plakat Shots 2018.

Tudi v petek, 4. avgusta, bodo pred Rotenturnom zavrteli 7 izbranih filmov, gledalci pa se bodo lahko brezplačno mastili tudi s tam pripravljenimi hamburgerji BurgerShots. Nadaljevali bodo seveda v soboto, ko bo na koncu tudi razglasitev najboljših izbranih filmov v osmih različnih kategorijah in  podelitev nagrad.

Direktor festivala Shots Tomo Novosel je povedal, da Shots po uspešnosti trenutno zaseda zavidljivo mesto med filmskimi festivali v svetu.  Glede na lanskoletni uspeh se je v mednarodni konkurenci 14.000 filmskih festivalov uvrstili kar na lestvico 100 najboljših filmskih festivalov po svetu oz. med top 20 v Evropi. (AP)

 

 

Oglejte si tudi