Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
2°C
JUTRI
8°C
2°C
Oceni objavo

Tudi ponoči Rastem s knjigo

Na Gimnaziji Slovenj Gradec že od leta 2015 aktivno praznujejo mednarodno prireditev Noč knjige. V teh letih so se povezali z različnimi društvi in organizacijami. Tokrat so bili v gosteh v Knjižnici Ksaverja Meška.
23. aprila je Unesco  razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamujejo ga številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji, kjer je pestro predvsem zvečer in ponoči v sklopu projekta Noč knjige.
V Knjižnici Ksaverja Meška so knjižničarke v goste povabile bivšo gimnazijko, Uršo Zupanc. Je bivša dijakinja Gimnazije Slovenj Gradec. Trenutno končuje magistrski študij kemije v Ljubljani in vodi zbor Ljubljanskih madrigalistov. Že od malega je aktivna na različnih področjih. Življenje je zanjo en velik izziv, zato ga jemlje s polno žlico. Zase meni, da je življenjska raziskovalka, dnevi pa so njeni mali projekti. Vedno si postavlja visoke cilje in želi izkoristiti prav vsak dan. Všeč so ji odprti in iskreni ljudje, navdihujejo pa jo tisti, ki si upajo živeti drugače. Takšne ljudi najpogosteje spozna na svojih potovanjih. Všeč ji je, kadar ljudje v njej vidijo navdušenko nad življenjem, ali kot sama reče: »sonce«.
V sklopu programa obiska v splošnih knjižnicah so dijaki prvih letnikov Gimnazije Slovenj Gradec prejeli tudi knjigo Suzane Tratnik Noben Glas. Nacionalni projekt »Rastem s knjigo« že vrsto let poteka v sodelovanju s predstavniki Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, MKL, Pionirske –centra za mladinsko književnosti in knjižničarstvo, Zavoda RS za šolstvo, Združenja splošnih knjižnic, Sekcije šolskih knjižnic pri ZBDS, Društva slovenskih pisateljev. Vanj so vključeni vsi dijaki prvih letnikov Šolskega centra Slovenj Gradec.

V debelo uro trajajočem programu so se obiskovalci prireditve lahko seznanili z namenom praznika knjige, Urša Zupanc pa jih je na zanimiv in interaktiven način popeljala po poteh svojih porovanj v Gano, Indijo in Egipt.

Oglejte si tudi