Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

Literarni večer s Jožico ATELŠEK IN Štefanom KARDOŠEM

S tem smo zaključili letošnji Festival drugačnosti.
Drugi letošnji Literarni večer Festivala drugačnosti v knjižnici Ksaverja Meška, jev četrtek, 23. 9., gostil pisateljico Jožico Atelšek in soavtorja Štefana Kardoša. Jožica Atelšek je prva slovenska gluhoslepa pesnica in pisateljica. To je njen prvenec, kar pa ne velja za izkušenega, vsestranskega pisatelja, kot je Štefan Kardoš. Rezultat je krasen roman Plastenje s(r)amot, ki sta ga nam predstavila na način, ki nikogar ni pustil ravnodušnega ter tudi ni bil tog, ampak veder in informativen. O pisateljici nastaja tudi dokumentarni film. Prav tako sta predstavila Društvo DLAN – njegov pomen, njihovem delovanju in poslanstvu. Obadva sta poudarila pomen njihovega dela, saj sta se ravno zato spoznala ter je tudi ga. Atelšek zaradi njihovega spodbujanja, pomoči in programov društva ponovno vzljubila pisanje, poezijo, začela igrati klaviature, slikati, se učiti Lormenovega znakovnega jezika in se je vpisala v glasbeno šolo. Zaradi tega je padlo kar nekaj predlogov nadaljnjega sodelovanja obeh društev in zavoda Mocis. Večer je bil izredno zanimiv, poučen in odličen za zaključek letošnjih dogajanj.

 

Kar nekaj k oblikovanju programa festivala je prispevalo stanje z epidemijo covid – 19, npr. brez predavanj (npr. Zavoda Vozim) in delavnic v šolah, zavodih. Upoštevanje vladinih ukrepov in priporočil NIJZ pa zaostritvam izvedbe in odpovedim že sprva načrtovanim in pripravljenim. Tako smo morali odpovedati največjo prireditev, ki jo izvedemo skupaj z Mirovniškim festivalom. To se sedaj seli na predstavitve in prispevke na spletu.

Trudimo se širiti poslanstvo – spoznavanja in vključevanja invalidov družbo, in menimo, da uspevamo. Potrditve se vidijo tudi v dejavnostih občine in njenih zavodov, npr. njen Akcijski načrt dostopnosti ali izvedbi strokovnega posveta »Zaposlovanje in izobraževanje invalidov – strošek ali civilizacijska norma?«.

Vivat Festival drugačnosti!

Oglejte si tudi