Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti povezal nevladnike, prostovoljce in slovenjgraške šolarje

Evropski teden mobilnosti (ETM), ki se pod okriljem Evropske komisije odvija že od leta 2002 in pri katerem Mestna občina Slovenj Gradec sodeluje že skoraj od samega začetka, je svoj vrhunec v Slovenj Gradcu doživel 22. septembra, na svetovni dan brez avtomobila.
Slovenske občine se vsako leto med 16. in 22. septembrom v velikem številu pridružijo vseevropski kampanji ETM, katere namen je spodbujanje trajnostne mobilnosti in zmanjševanje cestnega motornega prometa.

Aleksandra Gantar, koordinatorka ETM v Slovenj Gradcu pove, da tudi v Slovenj Gradcu z leti pobuda raste ne le v številu sodelujočih deležnikov, temveč predvsem v kvaliteti izvedenih projektov. 
Izvemo, da se v naši Mestni občini pod okriljem 
celostnega vseslovenskega projekta CARE4CLIMATE in s podporo MOSG, Ministrstva za okolje in prostor ter Ministrstva za infrastrukturo in Agencije za varnost prometa izvaja več deset celoletnih projektov in sicer v organizaciji društva Varno aktivne poti, zavoda Ekopren, NVO v javnem interesu raum AU ter društva paraplegikov KoroškePri vseh projektnih aktivnostih pa poleg splošne javnosti sodelujejo tudi učenci Prve in Druge OŠ Slovenj Gradec, PŠ Pameče-Troblje in OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu.

Aleksandra Gantar: 
“Rezultati projektnih aktivnosti so v Slovenj Gradcu opazni že danes, predvsem pri ukrepih, ki prispevajo k lažjemu prehodu z osebnega avtomobila k bolj trajnostnim potovalnim načinom in ki trajno ostanejo za namen spodbujanja trajnostne mobilnosti, kot na primer izboljšana infrastruktura za pešce in kolesarje, nove in urejene peš kažipoti, klopi, kolesarska stojala in druga urbana oprema, ki umirja motorni promet.”

Tudi letos se je ETM v Slovenj Gradcu zaključil z osrednjo prireditvijo, v sklopu katere je večglavo množico nagovoril podžupan Peter Pungartnik, za glasbeno vzdušje pa je poskrbel Adi Smolar. Prireditev se je končala z žrebanjem glavne nagrade – Pony kolo, ki ga je v duhu trajnostnega razvoja podarila Mestna občina Slovenj Gradec.

Oglejte si tudi