Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Dvojni vaški praznik na Selah

Na nedeljo,  po godu farnega sozavetnika sv. Boštjana, 22.januarja, je  dopoldne v cerkvi sv. Roka na Selah potekala slovesna maša, med katero je mariborski kanonik g. Bernard Geršak blagoslovil obnovljene orgle. Pri maši sta somaševala tudi domači župnik g. Simon Potnik ter g. Avgust Raščan.

Ideja o obnovi orgel in o širitvi kora v selski cerkvi se je rodila pred slabima dvema letoma, ko se je na Selah začelo po daljšem premoru spet aktivno prepevati. Takrat je bilo težko igrati na orgle, saj so bile v že zelo slabem stanju. Za njihovo obnovo je velikodušno ponudil svojo pomoč g. Jože Kopeinig, rektor Katoliškega doma prosvete Sodalitas, v Tinjah. Njemu se imamo tukajšnji farani zahvaliti, saj nam je  s svojim darom dal prvega vetra v naša krila pri snovanju obnovitvenih načrtov. Največje breme projekta in nalogo organizatorja pa  je prevzel domačin, ključar Marjan Hovnik, dobitnik enega od letošnjih  priznanj Vaške skupnosti Sele-Vrhe, ki mu je bila podeljena na osrednji prireditvi v Večnamenskem domu na Selah. S svojo zagnanostjo je »okužil« tudi sina Igorja, ki se je posvetil načrtom za širitev kora in se mojstrsko potrudil, da le ta dobiva svojo novo podobo in že lahko služi svojemu namenu.   Pred slovesno mašo je obnovljeni instrument v besedi predstavil g. Sandi Potočnik, ki je orgle po montaži  uglasil in jih zvočno ponovno umestil v prostor; nanje pa je zaigrala Barbara Mirkac. Po maši smo se veselili za nas velikega praznika ob sladkih dobrotah in topli pijači, za katero so poskrbeli domačini. Gospod Andrej Dvoršak, vodja Orglarske delavnice Maribor, je prepričan, da smo krajani Sel s tem za nas drznim projektom, rešili dragoceni instrument, ki nam bo še dolgo služil. Dolga in naporna je bila pot obnove, ki  je počasi, a vztrajno vodila do dne, ko so orgle blagoslovljene in  bodo tam v cerkvici sv. Roka še dolgo spominjale na vse ljudi, ki so v dobri želji  hodili po njej. Gotovo bi bil na ta veliki dosežek tako majhne župnije izredno ponosen nekdanji župnik Franc Ksaver Meško, ki počiva na selskem pokopališču.

Isti dan je v Večnamenskem domu na Selah potekala tudi osrednja prireditev ob vaškem prazniku. Prireditev je kot vsa leta obogatil nastop otrok Podružnične OŠ Sele-Vrhe, ki so prikazali en delček  modernejše plesno-pevske zgodbe o Kekcu. Predstavo si bomo lahko premierno ogledali v mesecu marcu, ob materinskem dnevu. Za trud in doprinos v našem kraju je tudi kolektiv Podružnične šole Sele-Vrhe prejel priznanje vaške skupnosti. Poleg njih so na prireditvi nastopili še MPZ Ksaverja Meška, pod vodstvom Janeza Glasenčnika, MPZ Adoramus pod taktirko Janje Kresnik, Vrtec Sele-Vrhe, ljudske pevke Bršljanke, harmonikaš  Anže Krevh ter glasbeni skupini Zapev in OnePlan.

Nevenka Knez

Oglejte si tudi