Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Dogodki ob zaključku projekta Muzej v gibanju v KGLU in Splošni bolnišnici SG

Vljudno vas vabimo na dogodke ob zaključku projekta Muzej v gibanju.

Predstavitev izobraževalnega portala Odkrivajmo umetnost (www-discoveringart.eu) v petek, 21. 10. 2016, v Koroški galeriji likovnih umetnosti ob 17.00
Odkrivajmo umetnost je spletni izobraževalni portal, namenjen odkrivanju zanimivih dejstev o umetnosti in umetnostnih muzejih. Na njem se lahko umetnost igramo ali pa jo beremo. Preko  zgodbe o vrančku Kokiju spoznamo pojme, povezane z galerijo (kaj je galerija, kdo je umetnik, kustos, restavrator, kaj je umetniško delo, razstava). Pridobljeno znanje poglobimo z različnimi interaktivnimi igricami, ustvarimo ali restavriramo sliko, pospravimo atelje ali pa celo postavimo lastno razstavo. Drugi del portala relativizira uveljavljene umetnostno-zgodovinske opredelitve na način, da vpeljujejo opise specifičnih umetniških praks, ki jih najdemo v zbirkah štirih partnerskih muzejev za sodobno umetnost (npr. angažirana, transmedijska, odprtokodna). Razloženi pojmi ne predstavljajo zasidranih klasifikacij sodobne umetnosti, predstavljajo nam orientacijo v širokem polju pluralnih umetniških praks danes. Vsi pojmi so slikovno predstavljeni s konkretnimi primeri iz zbirk vseh partnerskih muzejev in tako nudijo vpogled v raznolikost umetnostnih muzejev.
Spletni portal je nastal v okviru mednarodnega projekta Muzej v gibanju ob podpori Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Didaktična razstava v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v petek, 21. 10. 2016, ob 18.00
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bo v okviru mednarodnega projekta Koroške galerije likovnih umetnosti Muzej v gibanju na ogled del Didaktične razstave (Didaktička izložba). Potujoča razstava je nastala leta 1957 na pobudo umetnostnega kritika Josipa Depola in konceptualne skupine Exat 51 in je del zbirke projektnega partnerja Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.  Zasnovana je v obliki potujoče razstave in vsebuje 92 panelov.  Na njih je preko fotografij, kopij iz knjig in tekstov, napisanih na pisalni stroj predstavljena zgodba svetovne sodobne in abstraktne umetnosti od poznega 19. stoletja do umetniških tendenc 50. let 20. stoletja. Gre za zgodovinski in pionirski izobraževalni projekt, ki je spremenil profil muzejske pedagogike. Od leta 1957 do 1962 je namreč razstava kot »potujoči učbenik jugoslovanskega delovnega ljudstva« o sodobni umetnosti prepotovala nekdanjo SFRJ vse od Zagreba do Skopja in Maribora.

Razstava bo na ogled do 29. 11. 2016
Projekt podpira Evropska unija v okviru programa Ustvarjalna Evropa.


Oglejte si tudi