Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

JUTRI
-2°C
-5°C
NED.
0°C
-4°C

Živela umetnost! – O Ljubi

10717


Na tretji umetniški rezidenci projekta Živela umetnost! se predstavlja umetnica Ana Čigon, ki obisk Slovenj Gradca posveča raziskovanju življenja in dela neupogljive koroške odvetnice in pisateljice dr. Ljube Prenner (1906–1977). Umetnica bo svoja dognanja strnila v performans Dr. Ljubo Prenner za časno občanko! (Čajnica PEČ, 22. 8.). Posnetke s performansa pa bo vključila v video, ki bo na ogled na zaključni prireditvi Živele umetnosti (Čajnica PEČ, 8. 9.). Rezidenco začenjamo s pogovorom O Ljubi (Čajnica PEČ, 16. 8.), na katerem bodo sodelovale Brigita Rajšter, Karla Zajc Berzelak in Ana Čigon. 

***O Ljubi***
Pogovor o odvetnici in pisateljici dr. Ljubi Prenner
Čajnica PEČ, 16. 8., ob 19:00 
Sodelujejo: Brigita Rajšter, Karla Zajc Berzelak, Ana Čigon


Udeleženke bodo med drugim razpravljale o recepciji Ljube Prenner v slovenski javnosti in razlogih, zakaj ta markantna osebnost tudi štiri desetletja po svoji smrti vzbuja zanimanje umetnikov, zgodovinarjev, literarnih teoretikov, urednikov in drugih. Razmišljale bodo o tem, kaj je njena najpomembnejša zapuščina in kaj se lahko dandanes naučimo od nje. Ana Čigon bo na podlagi videa Ljubljana Mesto žensk, skupinskega projekta, v katerem je enega od ljubljanskih spomenikov spremenila v Ljubo Prenner, predstavila svojo umetniško prakso in jo povezala s svojim raziskovanjem odvetnice in pisateljice. Pogovor bo vodila Polona Poberžnik. 

Brigita Rajšter je etnologinja in zgodovinarka, ki se je v svoji profesionalni praksi med drugim intenzivno ukvarjala z dr. Ljubo Prenner. O njej je napisala več člankov in knjigo Dr. Ljuba Prenner (1906-1977) ob 90. obletnici rojstva in 20. letnici njene smrti. Je tudi soavtorica monografije Odvetnica in pisateljica Ljuba Prenner.

Karla Zajc Berzelak je bila profesorica slovenščine na slovenjgraški gimnaziji. Je (so)avorica aktualnih učbenikov za slovenščino v gimnazijah in srednjih strokovnih šolah. Z Ljubo Prenner se med drugim srečuje kot urednica romanov Ljube Prenner Mejniki in Življenje za hrbtom, ki bosta izšla oktobra pri založbi Cerdonis.

Ana Čigon (1982) je umetnica, ki ustvarja na področju videa, filma, performansa in novih medijev. Je magistrica umetnosti s področja videa (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana) in diplomantka magistrskega študija Interface Cultures na Kunstuniversitaet v Linzu, Avstrija. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami, kot so podreprezentiranost umetnic v umetnostni zgodovini, omejitve razsežnosti kolektivnega spomina, nevidne družbene skupine, razmerje subjekt – družba, iskanje sreče ipd. V dela pogosto vpleta elemente humorja in ironije in se v produkcijskem procesu ne omejuje na en sam medij. V zadnjih letih se posveča dokumentarnemu filmu, občasno producira videe za gledališče in sodeluje v kolektivnih projektih s soavtoricami. Svoja dela razstavlja na samostojnih razstavah v Sloveniji in tujini. Je dobitnica nagrade skupine OHO, finalistka nagrade Henkel Slovenija in finalistka nagrade fundacije Vordemberge-Gildewart.

Med 16. in 22. avgustom bo v recepciji KGLU knjižni kotiček o Ljubi Prenner ter video kotiček Ane Čigon.

Vstopnine ni!
V primeru slabega vremena bo dogodek potekal v KGLU - Koroška galerija likovnih umetnosti.

Organizatorji: Društvo Umetnost za vse, KGLU - Koroška galerija likovnih umetnostiČajnica Peč.

===========================
Napovedujemo:
Ana Čigon: Dr Ljubo Prenner za častno občanko – performans, 22. 8., Čajnica PEČ
Simon Chang: Fotokopirni (časovni) stroj, 4.–7. september.
Zaključna prireditev Živela umetnost, razstava del in koncert, Čajnica PEČ, 8. september., ob 19:00

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij